Ontwerp zonder titel

Schizofrenie en bergen beklimmen – Saskia Bos

In ‘Schizofrenie en bergen beklimmen’ beschrijft Saskia Bos op indrukwekkende wijze hoe haar leven van de ene op de andere dag veranderde. Ze was pas elf jaar oud toen ze voor het eerst stemmen hoorde. Daarvoor was Saskia een opgewekt en vrolijk kind, maar ze veranderde al vrij snel naar een angstig meisje, als gevolg van de stemmen. Dat wat een leuke eerste schooldag had moeten worden op de middelbare school, werd voor Saskia een ongelooflijk beangstigende ervaring. 

Saskia vertelt in haar boek over de jarenlange zoektocht naar de juiste hulp en de juiste diagnose. Al vrij vroeg in haar verhaal wordt duidelijk tegen hoe veel onbegrip een jong meisje met psychische klachten aanloopt. Als zij onder invloed van de stemmen op school zichzelf beschadigt, reageert de rectrix van de school in eerste instantie erg afwijzend en wil zij Saskia van school sturen. Uit de woorden van Saskia blijkt maar weer hoe belangrijk het is om in gesprek te blijven met elkaar. Een beeld vormen op basis van een enkele actie, levert al snel grote misverstanden op. 

Op jezelf vertrouwen en je eigen weg vinden

Gedurende het verhaal wordt pijnlijk duidelijk hoe lastig het is om de juiste hulpverlening te treffen. De woorden complex en onbehandelbaar worden weliswaar niet heel expliciet genoemd, maar het is overduidelijk dat de voorgeschreven medicatie en therapieën nauwelijks aanslaan. Ik kan dan ook niet anders dan concluderen dat ik het ontzettend dapper vind hoe Saskia langzaam maar zeker steeds meer op zichzelf probeert te vertrouwen en haar eigen weg vindt in het leven. Op een bepaald moment besluit ze de hulpverlening achter zich te laten en een leven op te bouwen, samen met haar hond Masai. Zo beklimt Saskia de Alpe d’Huez en gaat ze zelfs op wandelvakanties. Hoewel dit niet zonder horten en stoten gaat, lukt het Saskia toch maar mooi om zich staande te houden. 

Dit boek is een aanrader voor iedereen met psychische problemen

Al met al vind ik ‘Schizofrenie en bergen beklimmen’ een aanrader voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met psychische problemen. Saskia weet de lezer vanaf de eerste bladzijde te boeien en ik heb het boek dan ook in een ruk uitgelezen.