meisje met hond

Schijnveiligheid

Er zijn momenten waarop het mij minder goed lukt om de controle over mijn leven te behouden. Vaak gebeurt dit wanneer ik mezelf heb overvraagd waardoor ik overbelast ben geraakt. Net als tijdens het trauma verdwijnt mijn gevoel van veiligheid en (zelf)vertrouwen en kan ik mezelf lastig herpakken omdat ik niet meer in mijn kracht durf te gaan staan. Ik keer in mezelf en heb nog weinig contact met mijn omgeving.

Het is een automatische reactie. Als niets in mijn omgeving nog veilig voelt en ik de veiligheid niet meer bij mezelf kan vinden, lijkt het een oplossing. Lijkt, want het zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat ik nog verder van de realiteit af kom te staan. Het is een schijnveiligheid waar ik beter uit kan blijven. Het word namelijk steeds lastiger om te kunnen blijven functioneren mede doordat de prikkels van buitenaf veel harder binnen komen en ik telkens meer moet gaan vermijden om me ‘veilig’ te kunnen blijven voelen. Mijn hulphond Nina geeft in zulke situaties in plaats van af en toe, de hele dag door een duidelijk signaal dat er iets niet goed gaat.

Doordat ik steeds sterker word en dat gevoel langer durf vast te houden lukt het me vrij goed om uit die schijnveiligheid te blijven. Toch blijft het een valkuil. In de loop van de tijd word het patroon steeds duidelijker, ik ben me er dan ook bewust van dat het noodzaak is om uit deze toestand te blijven. Vandaar dat ik duidelijke afspraken heb kunnen maken met de mensen om mij heen, zodat zij mij kunnen helpen als het me toch overkomt.

Oké, eerlijk is eerlijk, het heeft een hoop paniek veroorzaakt toen ik in februari 2019 besloot deze afspraken nodig te hebben. Ze zorgen er namelijk voor dat ik me te alle tijde aan mijn afspraken moet houden en niet zomaar mijn verantwoordelijkheden op hen kan afschuiven.
Nu, ruim een half jaar later durf ik te zeggen dat het me helpt. Doordat ik me aan mijn afspraken moet blijven houden merk ik sneller als ik op automatische piloot functioneer en aan het vermijden ben. Ik merk het vooral omdat ik somber gestemd raak en nergens zin in heb omdat ik er geen voldoening meer uithaal.

Het duurt altijd wel even voordat ik de kracht heb gevonden om hieruit te komen. Dat ik mezelf ervan durf te overtuigen dat ik wél dingen kan en ook over een toekomst met mogelijkheden beschik ondanks mijn PTSS. Gelukkig gebeurt het me steeds minder vaak.