Zelfliefde

Samen met mezelf

Ik schrijf over het leven en om te overleven. Eén van mijn dierbaarste uitvluchten. Als mijn hoofd te vol zit en ik niet meer praten kan, dan lukt schrijven soms wel.

Ik schrijf al zolang ik me herinneren kan. Maar over de dingen die ik me het levendigst herinner, heb ik echter nooit geschreven. Waarschijnlijk omdat het niet nodig is ze vast te leggen op schrift, omdat ik ze toch wel blijf onthouden. Het zijn de dingen waarvan ik mijn hele leven probeer ze te vergeten.

Ons lichaam kiest echter zelf uit wat ze vergeet en onthoudt. Dus toen besloot ik – na jaren therapie waarin het hoofdthema vakkundig werd omzeilt – het gevecht aan te gaan. In het begin was dit een gevecht tegen mezelf en inmiddels begin ik sámen met mezelf een gevecht aan te gaan tegen al dat wat me door werkelijk schadelijke mensen en momenten is ingeprent.

Ik heb lang gevochten tegen labels, maar ook ben ik er ontzettend blij mee te weten dat ik CPTSS heb en dat mijn diepe dalen depressies heten. Het biedt me herkenning en doet me beseffen dat ik er niet alleen in ben. Deze ingewikkelde route door het leven bewandelen we niet alleen.

Inmiddels start ik voor de derde keer met EMDR en heb ik het gevoel dat ik er nu meer klaar voor ben. Bijna tien jaar nadat ik de traumatiserende omgeving ontvluchtte. Ik vind het fascinerend dat ik blijf leren over wie ik ben en hoe ik werk. Ook confronterend.

Zo kom ik erachter dat ik nog steeds veel destructieve denkpatronen bezit terwijl ik dacht ‘er vanaf te zijn’. Ik besef dat ze vaak onderdrukt zijn geweest, mede door de verschillende antidepressiva die ik gebruikt heb. Die waren ontzettend fijn en levensreddend op momenten, maar zorgden er ook voor dat ik niet tot de wortel van mijn gedachten ben gegaan omdat een deken van neurotransmitters de pijn verzachtte. Waar ik overigens erg dankbaar voor ben.

Op sommige momenten begin ik weer met de gedachten te spelen om (in overleg) weer te beginnen met medicijnen omdat mijn hoofd onhandelbaar wordt, maar ik probeer het elke dag opnieuw. Ik probeer het steeds een dag te rekken, omdat ik op dit moment op de drempel van de volgende stap in mijn traumaverwerking sta en alles in alle ‘puurheid’ wil ervaren. Nou ja, ‘willen’ is een groot woord, maar het zou een nieuwe stap zijn na een leven lang vermijden.

Zo lang het handelbaar is, stap voor stap en dag na dag.

Lees ook:

  • winternacht

    Het is onherroepelijk winter. Ik weet niet of de zomer ooit langs is geweest dit jaar, maar het was in ieder geval een soort van grauwig licht in de ochtend en de avond. Dat is nu, voor een aantal maanden,…

lees meer

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.