img 1292

Rouw met een rauw randje

Mijn lieve papa…

Zes maanden geleden ging hij dood. Ik was 21 jaar, 10 maanden en 23 dagen oud. Zolang heb ik dus maar van hem mogen genieten. Ik ben alleen zo stom geweest dat niet voluit te hebben gedaan. Maar wist ik veel dat ik maar zo kort zou krijgen.

Ik heb hem tijdenlang ontlopen.

Maar godverdomme, wat heb ik toch ongelooflijk veel van hem gehouden en wat houd ik nog ongelooflijk veel van hem. Hij was dé man in mijn leven. De ridder, de boef. De held, de schurk. De knuffelbeer, maar ook de boze wolf. Hij was sterk, onverwoestbaar in de ogen van het kleine meisje dat zo tegen hem op keek.

Hij kon niet kapot, want hij was papa.

We hebben met elkaar gelachen, maar ook zo hard tegen elkaar geschreeuwd. We hebben gehuild, geknuffeld en gedeeld. Zowel lief als leed. Hij kende mij als kind soms vele malen beter dan ik mezelf kende. Maar toen ik mezelf een beetje begon te leren kennen, herkenden we elkaar wat minder. Erkenden we elkaar wat minder. Zoals hij zelf weleens heeft gezegd: hij sprak Hollands en ik sprak Nederlands. We begrepen elkaar niet. Tot op de dag van vandaag, zijn er dingen die ik niet snap. Ik moet ze loslaten. Soms zijn dingen gewoon zoals ze zijn en is het ‘waarom’ niet belangrijk meer. Dat is een belangrijke les, waar ik niet altijd goed in ben. Lees: nooit goed in ben. Ik wil altijd alles snappen, alles weten en alles begrijpen. Misschien wel mijn grootste valkuil.

Dingen zijn soms zo, omdat ze zo zijn. Niets meer en niets minder. Ik hou van hem. Dat is gewoon zo. En ik mis hem ontzettend. Hij was ooit onverwoestbaar, maar niks blijkt eeuwig.

Ook papa’s gaan kapot. En dochters gaan dan ook kapot. En zonen. En geliefden.

Soms voelt de rouw oneindig. Het kan mij dagenlang in zijn greep houden. Mij bij mijn keel grijpen en keihard naar beneden trekken. Dagen waarin ik gewoon mijn dagelijkse dingen ‘moet’: werken, vrienden, familie, feestjes, eten. Rouw is geen stoornis of ziekte, het is geen aandoening. Maar rouw is rauw, rouw is bitter en rouw is pijnlijk. Elke dag weer. En zeker dit weekend is het rouw met en rauw randje.

Morgen zou papa 60 zijn geworden. En ik drink een biertje op hem. Zondag is het vaderdag en dan drink ik er twee. Koester het leven en de liefde. Elke dag weer.

♥️

Lees ook:

  • Open over mijn depressie

    Ik ben iemand die openlijk uitkomt voor het feit dat ik een depressie heb. Ik zou niet weten waarom dat raar zou zijn. Aan ziek zijn kun je niks doen, dus waarom zou je je moeten schamen dat je iets…

lees meer

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.