Ontwerp zonder titel

Schijtluis – Marjolijn van Kooten

Schijtluis is vooral zinderend. Het verhaal van schrijfster en cabaretier Marjolijn van Kooten neemt je mee langs de heel diepe afgronden van haar angststoornis. Wie geen idee heeft wat zo’n angststoornis eigenlijk inhoudt en wat de impact is op het leven, zal niet anders kunnen concluderen dan dat het eigenlijk gewoon onmogelijk is, leven met een angststoornis. Als lezer denk je bij verschillende passages algauw: “Ik zou dat niet kunnen, leven met zulke angsten”.

Het boek dwingt dan ook diep respect af van hoe Marjolijn steeds maar weer de draad oppakt, doorgaat en dwars door haar angsten heen leeft. Door therapie krijgt ze het voor elkaar om haar actieradius steeds groter te maken, steeds meer ‘leven’ te heroveren.  Daarbij durft ze ook steeds beter te kiezen voor haar passie: cabaret, theater.

Soms is het als lezer wel moeilijk om die ontwikkeling te blijven zien. Vele bladzijdes lijkt het een repeterend ‘angst, reizen, angst, optreden, angst, reizen, angst, optreden, angst, reizen, etc.’ Maar bedenk dan hoe het voor haar zelf was in dat proces. Zij zag ook vaak de vooruitgang niet, was regelmatig de wanhoop nabij.

Bekende Nederlanders met een angststoornis

In ‘Schijtluis‘ is gekozen voor een aaneenschakeling van verschillende soorten teksten, herkenbaar aan de verschillende opmaak. Er is het verhaal, er zijn dagboekfragmenten, er zijn mailwisselingen met haar psychiater en er zijn wat meer bespiegelende teksten met wat meer achtergrondinformatie. Het verhaal was vloeiender geweest als deze teksten ineengevlochten waren. De verschillen tussen de soorten teksten zijn vaak ook miniem.

En dan zijn er nog de Bekende Nederlanders met een angststoornis. Ook zij krijgen ruimte in dit boek. Eigenlijk zeggen deze Bekende Nederlanders exact hetzelfde als Marjolijn zelf. Maar wellicht onderstreept het voor de lezer het verhaal, ‘het is echt waar, zo voelt dat’. 
Ik vind echter het verhaal van de schrijfster krachtig genoeg, daar hadden geen Bekende Nederlanders aan te pas hoeven komen. Al met al is de opmaak tamelijk rommelig en daardoor het verhaal wat fragmentarisch. Zit je net lekker in een ‘zinderend’ stukje, leef je helemaal mee, moet er weer zo nodig een BN’er doorheen praten.

Professionele nabijheid

Prachtig is wel hoe dit boek ook vertelt wat nu werkelijk belangrijk is in de therapeutische relatie, keer op keer komt dit terug, al wordt er nooit nadruk op gelegd. Het gaat over de professionele nabijheid. Alleen dan kun je, durf je, mee in de behandeling. En dat deed Marjolijn van Kooten met haar psychiater. Dat is mooi om te lezen.

Herkenbaar en leerzaam boek

Schijtluis is een boek met ongetwijfeld veel herkenbaarheid voor mensen met een angststoornis, en veel leerzaams voor mensen die geen idee hebben wat een angststoornis is. En wie weet waarderen zij de inbreng van de BN’ers wél.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je dit boek ook gelezen? Beoordeel het boek:

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.