rouwlust

Rouwlust – E. Cohen, M. van der Vegt, S. van Kolfschoten

Ik heb honger
mijn hele lichaam
schreeuwt

Rouw, dat is geen DSM-diagnose, maar als het trauma- en het overlevingsdeel te overheersend worden, dan krijgen veel weduwes wel diagnoses als complexe rouw, PTSS, depressie, angststoornis, eetstoornis. Mede hierom is een recensie voor dsmmeisjes best op zijn plaats.

In een prachtig vormgegeven boek, worden korte teksten, gedichten, smeekbedes en citaten afgewisseld. De samenstellers van dit boek hebben deze verzameld bij schrijfworkshops en bij een seminar van Stichting de Jonge Weduwe over huidhonger.

Iedereen weet dat baby’s niet overleven als ze geen huidcontact krijgen. Ook is algemeen bekend dat ouderen verpieteren als ze niet aangeraakt worden. En iedereen denkt maar dat het in de leeftijd tussen baby en bejaarde automatisch wel goed zit. Maar ook de jonge weduwe is ernstig ondervoed als het gaat om aanraking: “Mijn lichaam is zo verdrietig. Mijn lijft voelt zwaar, mijn huid voelt kil, triest en niet de moeite waard. Omdat ze niet geliefd wordt. Niet aangeraakt. Er is geen schouder waar mijn lichaam op uithuilt.”

Juist als je zo verdrietig bent, is de behoefte aan aanraking erg groot. En hoe moet je weer levenslust krijgen, als ‘lust’ niet kan, niet mag? De weduwes vertellen openhartig over hun behoefte aan intimiteit en seks, wat toch wel een groot taboe blijkt te zijn in rouwland. Je mag best even ontroostbaar verdrietig zijn, je mag door ploeteren, overleven, maar seks willen…?
Sommigen gaan ijverig aan de Tinder, voelen schaamte alsof het een vreemdgaan is. Anderen negeren hun gevoelens, dan gaat het wel weer over.  Weer anderen laten zich masseren. Iedereen vindt een manier, maar we praten er niet over.

Dit boek is ontzettend belangrijk, omdat het vooral leert dat je rouw er mag zijn, inclusief je hevige verlangen naar aanraking, intimiteit, begeren, liefkozen, samen slapen, een kusje als je je zorgen maakt, een schoot om op weg te kruipen, de streling en zoenen.
Het is normaal dat je daarnaar verlangt.

En los van dat dood en lust in onze (eigen en maatschappij) ogen niet samen gaan, is dit natuurlijk iets wat we nog veel breder kunnen trekken. Het gaat over de natuurlijke behoefte dat er iemand op veilige manier even heel dichtbij is. Het boek maakt echter geen onderscheid in behoefte aan aanraking en behoefte aan seks. Terwijl dat wel degelijk een groot verschil is.
Aanraking is voor iedereen van groot belang.  Zeker als je je naar en ellendig voelt. Het meest troostende voor iedereen is een knuffel. Dus ook voor alle dsmmeisjes. 

Het boek Rouwlust (€13,50 incl. verzendkosten) is uitsluitend verkrijgbaar via de website www.rouwlust.com en is samengesteld door Esther Cohen, Miranda van der Vegt en Sandra van Kolfschoten.

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je dit boek ook gelezen? Beoordeel het boek:

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.