wegwijzer

Regie en eigen keuzes

Laatst hadden we het met onze hoofdbehandelaar over eigen regie en keuzes maken in het dagelijks leven. Over autonomie dus.

Ze vroeg: “Wat doe je op je brood, jam of kaas?” Nou ja, wij nemen eigenlijk geen van beide, maar het ging om het principe dat je zelfs aangaande zaken die heel gewoon lijken een keuze hebt.

Het begint voor ons al in de ochtend. Kiezen we voor opstaan of blijven liggen? Kiezen we voor een pyjamadag of aankleden? Gaan we naar buiten of niet? Op de dagen dat de begeleiding komt, is het makkelijker. Wanneer er iemand langs komt, gaat alles net wat makkelijker. Het is de spreekwoordelijke stok achter de deur die ons in beweging zet. Dan is er ook minder angst, want er komt een veilige ander waardoor we ons minder eenzaam en machteloos voelen.

Gedurende de dag zijn er verder nog de keuzes aangaande huishoudelijke taken, eten en ontspanning. De afgelopen jaren is wel gebleken dat autonome keuzes maken vanuit de innerlijke, gezonde volwassene een heel groeiproces is. Maar onze hoofdbehandelaar vindt dat er in vergelijking met vorig jaar wel vooruitgang is. Leer stapje voor stapje met mijn binnenwereld samen te werken. Voor zelfzorg te kiezen ipv van voor vermijding wat vaak ook trauma gerelateerd is.

Dat brengt ons bij vandaag. Onze moeder was jarig en ondanks corona vierde ze het wel. Er was de keuze: gaan we op visite? Zo ja, alleen voor thee en gebak of blijven we ook nog voor het avondeten? Van te voren probeerden we te voelen en overleggen wat goed voelt. Dus werd de keuze gemaakt om niet te blijven eten. Bij thuiskomst was er wel weer even die twijfel en een klein schuldgevoel. Maar dat hoeft niet, want we hebben immers het recht om eigen keuzes te maken. Dat we voorheen wel altijd bleven eten is een verandering waar onze moeder mee moet leren omgaan. Wij hebben het recht om nee te zeggen tegen zaken die we niet leuk vinden en ja tegen wat wel oké voelt. Grenzen aangeven mag, al hebben we dat helaas in de opvoeding niet meegekregen.

Er valt nog veel te leren. Maar dat geeft niet, want zolang we ons die kans geven kan het alleen maar beter worden. Beter in de zin van meer mildheid en compassie, minder perfectionisme en minder hoge eisen. Ik mag niet van mezelf en onze binnenwereld verwachten dat we zijn zoals anderen die niet getraumatiseerd zijn. En ja, het was wel jaren het geval dat we net zo moesten zijn als leeftijdsgenoten.

Nu leren we dat we waardevol en uniek zijn ongeacht ons verleden, ook omdat hoofdbehandelaar dat steeds zegt. We zijn waardevol genoeg, elk deel, van jong tot oud, om eigen keuzes te maken.

Ik, als innerlijke volwassene, heb uiteindelijk de eindverantwoordelijkheid aangaande de keuzes die ook daadwerkelijk gemaakt worden. Keuzes vanuit het hart. Niet vanuit angst, maar vanuit hoop. Hoop op nog meer herstel en groei.