moe meisje

Regeltjesmoe

Ik dacht dat ik moe zijn kende. Dus moe, uitgeput, niet meer kunnen, alleen nog maar willen slapen, dat soort werk. Maar ik heb geloof ik een nieuwe vorm van moe gevonden. Totaal onbekend bij mij, maar je blijkt dus nog moeier te kunnen zijn dan moe moe. Zeg maar mijn-gezicht-wordt-grijs-want-mijn-wallen-hangen-al-op-mijn-knieën-moe.

Reden? Er was een energielek. Een gigantisch energielek. Niet door een lekkende darm, bijnierinsufficiëntie of andere niet-medische diagnose die vermoeidheid kan veroorzaken. Nee, mijn vermoeidheid was puur psychisch. Of psychosomatisch in dit geval, want vermoeidheid is ook een lichamelijke klacht. Het blijft af en toe verwonderlijk hoe dingen die in je hoofd spelen zo’n enorme impact kunnen hebben.

Cyclus 

Al jaren heb ik last van stemmingsproblemen en angstklachten. En dan wordt de ene weer erger en moet er daar actief op behandeld worden (lees: medicatie aanpassen van het ene pilletje), dan het andere. De cyclus voor beide is ongeveer drie jaar, dus iedere anderhalf jaar zit ik weer eens gezellig bij de psychiater. Nu was angst weer eens aan de beurt.

Dat sluipt echt tot het moment dat ik niet meer kan. Dat ik zo moe ben van het constante gezeik in mijn eigen hoofd, dat ik dus grauw kan worden. Ik wist niet dat ik het in me had. Langzaam komen er bij mij steeds meer regeltjes hoe ik me dien te gedragen. Al die regeltjes komen doordat ik potentieel levensbedreigende situaties probeer te vermijden. Want vermijden is beter dan voelen. 

Wat zijn die levensbedreigende situaties dan? 

De onderbuurman die boos wordt omdat hij last heeft van de kat die achter een mug aan rent, dat ‘men’ wat vindt van het feit dat ik papier zomaar in de restkliko gooi, dat ik bij het oud glas wat lege bierflesjes heb en dat ik dan ‘dus’ door ‘men’ gezien wordt als vieze verslaafde. Constant bang om iemand anders boos te maken, het onzichtbare oordeel van een ander en eventuele afwijzing die daar onherroepelijk op volgt. 

Een paar van die ‘geweldige’ regels: 

  • Als de hond alleen is geweest, mag ik de rest van de dag geen hoorbaar geluid meer maken. Dus ook geen koffie/ blender/ staafmixer/ wasmachine/ stofzuiger
  • Als ik met I. afspreek om samen met de hond te wandelen moet ik daar minimaal 7 minuten eerder dan zij zijn, zodat zij niet hoeft te wachten. 
  • Als ik met I. afspreek om samen met de hond te wandelen mag ik niet langer dan 5 minuten wachten, omdat anders hond Kate zich misschien gaat vervelen.

Ik kan nog wel een regel of honderd neerzetten hoor. Uiteindelijk durfde ik niet meer zomaar van de bank af te stappen om de broodnodige zo nodig medicatie te pakken zodat ik eventjes rust had. Daarvoor moest ik ‘toestemming’ krijgen van andere mensen. Dus verzinnen dat Peut zegt dat het goed is om voor jezelf te zorgen. Dat Dokter B. zegt dat het gewoon mag, dat het daarvoor is. Dat Buuf zegt dat je lopen op je blote voeten helemaal niet hoort. Na drie kwartier wikken en wegen had ik eindelijk het pilletje te pakken. 

Goed, dodelijk en dodelijk vermoeiend. Nog nooit ben ik zo grauw en grijs geweest. Psychiater Dokter B. II gemaild dat ik meer medicatie nodig had. Ze was het met me eens. Ik heb een week geslapen en mag inmiddels weer gewoon mijn oude glas wegbrengen en heb zelfs laatst de reclamefolders die nog in mijn brievenbus zwerfden gewoon in de rest-kliko gemikt. Eat that, regeltjes!