Reflecteren en realiseren

Reflecteren en realiseren

Reflectie

Na de vorige sessie met mijn psycholoog kreeg ik de volgende opdrachten mee.
– Reflecteren op het afgelopen jaar, wat heb ik geleerd in therapie?
– Doelen stellen/dingen die ik nog wil bereiken met therapie in 2019

Bij de eerste opdracht bleef ik schrijven en kwamen er constant nieuwe dingen in mij op. Vervolgens begon ik aan de tweede opdracht, die ik ook interessant vond. Ik kwam niet verder dan het traject van therapie willen afsluiten.

Realisatie

Toen kwam ik tot de realisatie dat ik er nu op vertrouw dat ik het zelf aan kan, en dat ik waarschijnlijk er klaar voor ben om te stoppen met mijn therapie na 2,5 jaar. Een vreemde realisatie, maar aan de andere kant ook een prettige. Ik werk al 2,5 jaar naar dit moment toe. Met dank aan mijn eigen harde werk en de ondersteuning van mijn psycholoog heb ik nu eindelijk het gevoel dat ik veilig mijn therapie kan afronden. Er staan nu nog twee afspraken gepland en ik ben van plan dit de laatste twee te laten zijn. Ik heb er vertrouwen in dat ik het nu zelf kan. Ik vind het natuurlijk hartstikke eng, maar aan de andere kant wil ik het ook zelf gaan proberen.

Natuurlijk ga ik dit ook bespreken in mijn volgende sessie, omdat deze realisatie ook deels al aanwezig was in mijn laatste sessie, maar deze nu echt doorgedrongen is. Een moment van trots, maar ook van angst en onzekerheid. Aan de andere kant is het ook positief.

Ik ga mijn psycholoog wel missen als ik niet meer in therapie zit, ik vind haar namelijk een tof mens. Helaas hoort afscheid nemen ook bij het proces. Na al het harde werken aan mijzelf vind ik ook dat ik het verdien om trots te zijn op mijzelf, dat ik het zo ver geschopt heb.

Conclusie

Therapie is niet altijd even makkelijk, maar het is het zo waard geweest voor mij.
Het is echt een wereld van verschil. Ik ben blij dat ik doorgezet heb toen ik doorgestuurd werd naar mijn huidige psycholoog, want samen met haar heb ik ontzettend grote stappen weten te zetten in mijn ‘herstel’.
Ik zal altijd gevoelig blijven en mijn uitdagingen hebben, maar ik weet nu behoorlijk goed hoe ik er mee om moet gaan.

Lees ook:

  • En daar is dan het daadwerkelijke moment; ik moet mijn terugvalpreventieplan invullen. Ik was al een tijdje klaar om richting het afronden van mijn therapie te gaan. Nu komt het toch wel dichtbij. Als het laatste huiswerk heb ik (tot…

    schrijven

6 reacties

    1. Dankje! Voorlopig plan ik nog wat extra afspraken in, zodat ik ook rustig naar afronden toe kan gaan. M’n psycholoog vond het ook niet fijn om te zeggen; ‘het gaat nu goed, dus we stoppen ermee.’ Daarom nog wat extra afspraken, zodat het afronden op een prettige manier kan gebeuren.

      1. Het meest positief is dat mijn borderline niet meer mijn hele leven beheerst en ik dus stabieler ben geworden. Ik heb een mix van schematherapie en CGT gevolgd (zit nog aan het einde van m’n traject, bezig met afronding), maar de klik was er dan ook tussen mij en mijn psycholoog en daardoor heb ik sprongen kunnen maken. Natuurlijk is het hard werken, maar het is het zeker waard.

    1. Dankjewel! Afgelopen maandag een sessie gehad met mijn psycholoog en tot de conclusie gekomen dat het goed gaat, maar dat we wel nog wat afspraken inplannen, om rustig tot afronding te kunnen werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.