Hier vind je blogs & recensies over boeken die gaan over psyche. Meer goede boeken lezen over psyche? Kijk eens op psyche.tips
Verademing – Koen de Jong en Bram Bakker
Dit keer eens een recensie van mijn hand over een informatief boek over de voordelen van rustig ademen en voldoende bewegen. Ik ben benieuwd! Het boek blijkt al 10 jaar op de markt en 50.000 keer verkocht te zijn. Nou, nou dat belooft wat! Zoals de auteurs zelf ook aangeven is ademhaling een weinig modieus…
Woordpijn – Sam Mollee
‘Deze bundel is een uitlaat voor al mijn pijn. Pijn beschreven in woorden. Woordpijn.’ Dit schrijft de pas 19-jarige dichtster Sam Mollee in het voorwoord van haar boek. Het klinkt me zwaar in de oren; ik ben dan ook nieuwsgierig naar de heftigheid van haar gedichten. Gelukkig beschrijft ze in ditzelfde voorwoord ook heel positief…
How to not kill yourself – David Mangene
Eindelijk een boek van een man over psychische problematiek. Natuurlijk zijn deze wel vaker geschreven, zo schreef Matt Haig het boek ‘Reasons to stay alive’. Een vergelijkbaar boek met vergelijkbare titel. Ik verwachtte dat het boek ‘How to not kill yourself’ hierop zou lijken. Het is ook nog eens geschreven door een man die regelmatig…
Lange tanden – Leonoor de Groot
Op dsmmeisjes heb ik als redactielid de afgelopen jaren tientallen blogs gelezen van mensen met een eetstoornis. Ze deelden vaak iets over hun gedachtegang, behandeling en ontwikkeling. Al deze verhalen hebben mij veel geleerd over de ziekte, vooral over de bekendste variant: anorexia nervosa. Dat het om veel meer gaat dan jezelf te dik vinden…
Depressie, een opstap naar geluk – Modita van Zummeren
Depressie, een opstap naar geluk? Dat klink wel heel ambivalent, mijn interesse is gewekt! Modita van Zummeren is opgeleid is als arts en schrijft haar boek als ervaringsdeskundige. En dat is in dit geval goed om te weten, want in haar boek beschrijft ze regelmatig statements die ook zouden kunnen komen van een onwetende van…
Depressie – van overleven naar leven – Fabian Ruijgrok
Twee strakke ogen kijken me vanaf de voorkant van het boek doordringend aan. Spannend! Op de achterkant lees ik dat schrijver Fabian Ruijgrok met dit boek een inspiratiebron wil zijn voor mensen die ook worstelen met depressiviteit. Het is ook voor naasten en ggz-medewerkers die beter willen begrijpen wat iemand doormaakt tijdens een depressie. Ik…
De kracht van depressie – Peter Oostelbos
Het boek ‘De kracht van depressie’ is geschreven door auteur Peter Oostelbos. Hij is ervaringsdeskundige op het gebied van depressies. Het is hem gelukt een mooie mix te maken tussen zijn eigen verhaal en een theoretisch kader. Middels invuloefeningen neemt hij je als lezer mee om je eigen patronen helder in beeld te krijgen. Daardoor kun…
Help, de psycholoog verzuipt! – Frits Bosch
Frits Bosch vertelt in zijn boek ‘Help, de psycholoog verzuipt!’ over zijn ervaringen als eerstelijnspsycholoog. Hij heeft 36 jaar als psycholoog gewerkt. Ook startte hij met andere psychologen een landelijke organisatie van psychologen in de eerste lijn. ‘Help, de psycholoog verzuipt!’ is een pakkende titel, die gelijk je aandacht trekt als je bekend bent met…
Duik in de branding – Marcel Mirande
“In Nederland lijdt 18% van de bevolking aan chronische pijn en ongeveer een derde daarvan blijft onverklaard.” Wauw, deze cijfers had ik niet verwacht. Ik heb chronische pijn (wel gediagnosticeerd), maar dat bijna een vierde van de Nederlanders hetzelfde heeft, vind ik schokkend. Op mijn blog Hou Het Luchtig deel ik mijn ervaring met onder…
De schoonheid van angst – Saskia Kalb
‘De schoonheid van angst’ is een begrijpelijk geschreven naslagwerk van theorieën over het ontstaan en de functie van angst. Daarnaast behandelt het boek methoden om met buitenproportionele angst om te gaan. Het is geen stappenplan of zelfhulpboek dat je van begin tot einde moet doorlopen. Het boek is bewust zo opgebouwd dat je de hoofdstukken…
Het Grote Depri Doe-Boek – Marieke de Goeij
Er zijn veel dingen die ik wél kan, maar ook een paar dingen die ik niet (zo goed) kan. Ik kan bijvoorbeeld niet zo goed tekenen. Ik mis de verfijnde hand en bovenal mis ik het geduld. Daarnaast ben ik visueel ook niet zo sterk. Weer iets met geduld, vrees ik, want zorgen dat iets…
Tien dagen stil – Koen de Jong
Wie mijn blog Hou Het Luchtig kent en mij al wat langer volgt weet waarschijnlijk wel dat ik dagelijks mediteer. Maar tien dagen niks zeggen en in die tien dagen veel én lang mediteren, dat is totaal iets anders. Koen de Jong schrijft in zijn boek ‘Tien dagen stil (mediteren met tegenzin)’ over zijn eerste…
Pispaal – Jan Hendrik
Jan Hendrik beschrijft in zijn autobiografische roman ‘Pispaal‘ op indringende en rauwe wijze hoe hij gepest werd tijdens zijn puberteit. Toch is er geen sprake van een aanklacht en is er ook veel ruimte voor humor in het verhaal. Jan is ondanks alles een echte puber, die tijdens een kampeeravontuur met de christelijke jeugdvereniging betrapt…
Goed genoeg – Marnix Pauwels
Op de middelbare school sliep ik nachten niet als er een spreekbeurt op komst was. Ik vond het verschrikkelijk eng om voor een groep mensen mijn verhaal te vertellen. Ik had last van faalangst; ik was bang uitgelachen te worden, mijn tekst te vergeten of als de sukkel van de klas de boeken in te…
Da’s gek – Danielle Braun
Het boek Da’s gek van corporate antropoloog Danielle Braun is een prachtig uitgegeven boek, met glanzende bladzijdes en lekker veel illustrerende foto’s. De omslag is mooi en kleurrijk. Er is een reliëfje. Voor wie tactiel gevoelig is zal dat misschien akelig aanvoelen. Of juist fijn. In de inleiding wordt vooral uitgelegd wat antropologie is en…
Schizofrenie en bergen beklimmen – Saskia Bos
In ‘Schizofrenie en bergen beklimmen’ beschrijft Saskia Bos op indrukwekkende wijze hoe haar leven van de ene op de andere dag veranderde. Ze was pas elf jaar oud toen ze voor het eerst stemmen hoorde. Daarvoor was Saskia een opgewekt en vrolijk kind, maar ze veranderde al vrij snel naar een angstig meisje, als gevolg…
Schijtluis – Marjolijn van Kooten
Schijtluis is vooral zinderend. Het verhaal van schrijfster en cabaretier Marjolijn van Kooten neemt je mee langs de heel diepe afgronden van haar angststoornis. Wie geen idee heeft wat zo’n angststoornis eigenlijk inhoudt en wat de impact is op het leven, zal niet anders kunnen concluderen dan dat het eigenlijk gewoon onmogelijk is, leven met…
She refused to be defeated – in.search.of.light_
Ik ben niet zo’n lezer, maar ik werd wel blij toen ik dit boekje zag; een mooie kleine dichtbundel met korte stukjes. Een verzameling Engelstalige poëzie van een Nederlandse schrijfster, anoniem, de naam die op het boekje staat is een Instagram-gebruikersnaam. In de inleiding schrijft zij iets over het ontstaan en haar doel met het…
Kleinzeer – Nadia de Vries
Het boek ‘Kleinzeer’ gaat over Nadia die op jonge leeftijd wordt geconfronteerd met de dood. Ze blijkt namelijk ongeneeslijk ziek te zijn, maar wordt uiteindelijk toch genezen verklaard. Nu denk je: dat is toch fantastisch?! Maar voor Nadia is dit eigenlijk een grote mindfuck. Ze was al klaar om te sterven, ze wist wat haar…
Coachen waar het pijn doet – Ien G.M. van der Pol
Dit boek gaat vooral over de fragmentatie van de persoonlijkheid die optreedt als gevolg van traumatisering, en over Identity–oriented Psychotrauma Therapy (IoPT). Veel mensen die getraumatiseerd zijn hebben het gevoel dat ze zichzelf kwijt zijn. Het voelt voor hen vaak als of ze iets essentieels missen. Ien G.M. van der Pol stelt dat het verlies…
Een leeg kasteel – Laura Dijksman Hurt
Ik kwam het boek ‘Een leeg kasteel’ tegen nadat ik online op zoek was gegaan naar het begrip ‘splitsen’ en vond een citaat waarin beschreven werd hoe iemand met borderline gevoel en denken van elkaar kan scheiden. “Zijn angst om de goedkeuring van zijn ouders te verliezen wordt uiteindelijk zo groot dat het kind kiest…
Een hond helpt iedereen – Sandra Dekker
Het is algemeen bekend dat een blindengeleidehond iemand kan helpen met een visuele beperking. Sandra Dekker laat in haar boek ‘Een hond helpt iedereen’ zien dat een hond zoveel meer mensen kan helpen. Voor mensen met diabetes, autisme of PTSS kan een hond het leven van zijn of haar baasje verbeteren. Sandra vertelt haar verhaal…
20 stappen naar een leuker leven met fibromyalgie – Nathalie Verberne
Fibromyalgie is een chronische ziekte die gepaard gaat met (extreme) spierpijn en vermoeidheid. Zelf heb ik iets wat er enigszins op lijkt, namelijk een somatisch-symptoomstoornis. Mijn lichaam zet mijn psychische klachten om in lichamelijke pijn en vermoeidheid. Ik heb dus (helaas) ook veel ervaring met pijn en vermoeidheid en ben erg daarom benieuwd naar het…
Goed Gek, verhalen uit de psychiatrie – Rian Meulenbroeks
Rian Meulenbroeks werkt in de psychiatrie, een werkomgeving waar veel vooroordelen over bestaan. Zo ook bij Rian, wanneer zij er in 1988 voor het eerst kennis mee maakt tijdens haar stage op de PAAZ. Ze verwacht verwarde, hysterische mensen te treffen, maar de eerste man die ze tegenkomt ontkracht dit stereotype meteen. Het betekent het…
Mijn ware verhaal – Karin Bloemen
Karin heeft lang genoeg gezwegen en vertelt nu open en bloot over haar lang bewaarde geheim. Ze maakt duidelijk hoe manipulatief een incestpleger te werk kan gaan en hoe hij een incestslachtoffer ‘vrijwillig’ kan laten meewerken. Ook wordt het duidelijk hoe het kan dat een slachtoffer zo lang kan blijven zwijgen. “Terwijl Ben Kuijt in…
Rouwlust – E. Cohen, M. van der Vegt, S. van Kolfschoten
Ik heb hongermijn hele lichaamschreeuwt Rouw, dat is geen DSM-diagnose, maar als het trauma- en het overlevingsdeel te overheersend worden, dan krijgen veel weduwes wel diagnoses als complexe rouw, PTSS, depressie, angststoornis, eetstoornis. Mede hierom is een recensie voor dsmmeisjes best op zijn plaats. In een prachtig vormgegeven boek, worden korte teksten, gedichten, smeekbedes en…
Welkom in het Rijk der zieken – Hanna Bervoets
Clay is ziek. Niet op de manier waarop een groots Hollywoodverhaal kan worden gemaakt. Geen heftige progressieve ziekte als kanker, waar Clay’s revalidatiegenoot Marla stiekem jaloezie voor voelt, omdat het eindigt in een feestje of met een begrafenis. Hij heeft Q-koorts, gekregen van een drachtige geit op een kinderboerderij. Na een gevecht om zijn leven…
Pillendoos – Cornelie Egelie-Sprenger
Pillendoos gaat over de schrijfster Cornelie Egelie-Sprenger. Ze heeft sinds haar drieëntwintigste last van hevige depressies, manieën en psychoses. In het boek vertelt ze wat dit voor haar betekent, ze vertelt over de zoektocht die ze aflegt naar iets wat haar kan helpen. Ze probeert van alles. Ook in het alternatieve circuit, zoals reiki en…
De tien geboden voor het brein – René Kahn
Wil je meer leren over het brein, maar heb je geen zin om een stapel wetenschappelijke artikelen door te spitten? In het boek ‘De tien geboden voor het brein’ geeft hoogleraar in de psychiatrie René Kahn op eenvoudige wijze inzicht in het brein. Middels zijn boek wil hij ons aansporen verantwoordelijkheid te nemen. Want waarom…
Nog niet verloren – Sidy van Gemert
“Ik wil andere mensen motiveren om hun eigen gevoel vorm te geven op wat voor manier dan ook,” schrijft Sidy van Gemert in het voorwoord van haar dichtbundel ‘Nog niet verloren’. Sidy is één van de vele mensen die met bewonderenswaardige kracht hun psychische problemen om weten te zetten in iets creatiefs. Mensen schrijven hun…
Narcisme – Frans Schalkwijk
“Voor veel mensen is narcist een scheldwoord voor anderen die ze dom, ijdel, materialistisch of egocentrisch vinden. Narcisten idealiseren zichzelf en minachten anderen, toch? Met zo’n zelfde minachtende manier van spreken serveren we anderen af. […] Het maakt ook meteen duidelijk wie er meerderwaardig is, want met het maken van zo’n minachtende opmerking uiten we…
Emma wil leven – Josha Zwaan
Emma lijdt aan anorexia, deze ziekte wordt haar fataal. Emma raakte bekend door de gelijknamige en spraakmakende documentaire van Jessica Villerius. Emma had veel van haar laatste weken zelf gefilmd. Door deze aangrijpende documentaire werden er vragen gesteld bij de gangbare behandeling van anorexia nervosa. Persoonlijk heb ik geen veranderingen opgemerkt in de behandeling, maar…
Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps
Een boek over autisme door een autist. Deze ogenschijnlijk open deur moet op de flaptekst worden vermeld, want volgens Bianca wordt er maar weinig geluisterd naar de mensen waar het om draait. Met dit boek probeer ik bij te dragen aan de verandering die er gaande is. Een emancipatie van autisten, die ook een stem…
De dokter als patiënt – Bram Bakker
Psychiater Bram Bakker schrijft in zijn boek ‘De dokter als patiënt’ over hoe hij van de ene op de andere dag te maken kreeg met vreemde klachten. Ineens kon hij niet meer normaal lopen. Hij raakte voortdurend uit balans en het zag er voor de omgeving uit alsof hij dronken was. Hij kwam erachter dat…
Moeder van glas – Roos Schlikker
Moeder van glas is een boek vol begrip voor wat er mis kan gaan in iemands hoofd. Het is een boek over ploeteren met de GGZ. Het is vooral een boek waar dwars door de ups en downs, dwars door het moeilijke gezinsleven, dwars door alle pijn, de liefde schemert.
Winnen of leren – Noa Pothoven
Winnen of leren is een autobiografisch boek geschreven door Noa Pothoven. De schrijfster is op 2 juni 2019 op 17-jarige leeftijd overleden. In deze indrukwekkende biografie beschreef ze op 16-jarige leeftijd haar strijd. Op jonge leeftijd komt Noa in aanraking met seksueel misbruik. Dit leidt tot meerdere problemen. Ze krijgt anorexia, dwangmatige trekken, en worstelt met…
Julia – Hanneke Joosten
Hanneke Joosten schrijft in haar boek over haar dochter Julia, die 19 jaar oud is als zij in een psychose belandt en als gevolg daarvan in meerdere gesloten GGZ-klinieken terechtkomt. Er wordt in de klinieken de vermoedelijke diagnose schizofrenie gesteld en aan de hand van die diagnose wordt de bijbehorende richtlijn gevolgd op medicamenteus gebied.…
What’s wrong with me? – Vittorio Busato & Peter Valckx
Ruim een jaar geleden kregen wij een mailtje van psycholoog en auteur Vittorio Busato. Hij vertelde ons dat hij samen met fotograaf Peter Valckx bezig was aan een boek, waarin hij wilde laten zien hoe mensen met een psychische aandoening zélf over hun stoornis communiceren. Hij noemde het ‘een ode aan de individuele verschillen en…
Ik ook van mij – Roos Dickmann
Ik ook van mij’, zo heet de eerste dichtbundel van debutante Roos Dickmann, die in eerste instantie bekendheid verwierf door haar voortreffelijke acteerwerk. Een opvallende titel in een tijd waarin het ego op sociale media meer openbaar gestreeld mag worden dan ooit tevoren, maar waarin het toch nog steeds not done is om als happy…
Het ontstemde brein – Esther van Fenema
Psychiater Esther van Fenema richtte in 2008 de Muziekpoli op (tegenwoordig ‘de Performerspoli’) in het Leids Universitair Medisch Centrum. In het boek ‘Het ontstemde brein’ vertelt Van Fenema over tien jaar Muziekpoli. Hebben musici echt een eigen plek nodig om zich te laten behandelen voor hun psychische problemen? Jazeker, betoogt Van Fenema, die zelf musicus…
Van big bang tot burn-out – Witte Hoogendijk & Wilma de Rek
Psychiater Witte Hoogendijk en journaliste Wilma de Rek schreven het boek ‘Van big bang tot burn-out – het grote verhaal achter stress’ waarin ze voornamelijk vanuit evolutionair perspectief schrijven over de reden waarom mensen heden ten dage zo ontzettend veel last hebben van stressgerelateerde perikelen. Hiermee richten zij zich op een hot topic; meer mensen dan…
Verlamd van angst – Agnes van Minnen
Ik gun jou daarom dat jij dit boek gaat lezen. Wie weet helpt het je ook een slotje open te breken, je minder alleen of schuldig te voelen, en/of nieuwe inzichten te krijgen. Mocht je snel getriggerd zijn, adviseer ik je om dit niet alléén te lezen, maar samen met iemand die je vertrouwt of…
Zondagskind – Judith Visser
Het boek ‘Zondagskind’ van Judith Visser neemt je mee in het leven van Jasmijn Vink. Je krijgt als lezer een kijkje in haar hoofd en opgroeiend brein. Niet zomaar een kijkje; het hoofd van Jasmijn werkt namelijk net wat anders dan de meeste hoofden. Zo weet Jasmijn zich regelmatig geen raad in sociale situaties, ze…
De Tools – Phil Stutz en Barry Michels
Over het boekIn het boek De Tools doen psychotherapeuten Phil Stutz en Barry Michels uit de doeken hoe je aan de hand van vijf tools om kunt gaan met veel voorkomende valkuilen in je leven. Het boek maakt gebruik van spirituele wijsheden en beproefde technieken, die Stutz en Michels in hun eigen praktijk uitgebreid hebben getest. Ze…