de doorbraak

De doorbraak

Vanaf de voorkant kijkt hij me strak, maar met een zachte blik aan: Michiels van der Pols, de schrijver van De Doorbraak, met als ondertitel de weg terug naar jezelf

Michiel blijkt jaren bij het Korps Mariniers gediend te hebben. Het boek begint dan ook met verhalen over stoere nachtelijke bivaks, en uitzendingen naar Irak en Aruba. Het leest, zoals hij zelf  zegt, als een spannend jongensboek. 

Zonder de clou te verklappen: er gebeurt op een bepaald moment iets bijzonders in zijn leven. Vanaf dat moment in het boek verandert ook zijn schrijftaal en dat is even wennen. 

Hij beschrijft heel helder en treffend de dynamiek waar hij destijds als marinier inzat en hoe hij zijn eigen fysieke signalen en gevoelens negeerde om er bij te kunnen horen. Zijn ego voerde de boventoon, is wat hij achteraf daarover teruggeeft. 

Hij besluit op zoek te gaan naar zichzelf en onderneemt daarvoor allerlei nieuwe initiatieven, hij schuwt daarbij het alternatieve, spirituele circuit niet. Hij spreekt over een ware transformatie. Als hij na verloop van tijd tot de conclusie komt dat het leven niet tegen je maar voor je is, en dat alles met een reden gebeurt, komt zijn leven in een stroomversnelling en wil hij ontdekken welke levensles er in zijn leven verscholen ligt.

Ik lees het als een interessante ommeslag, zeker omdat het verschil tussen zijn mariniersleven en de manier van kijken daarna, heel groot is. Soms zijn de gebeurtenissen iets te gedetailleerd beschreven en zou ik genoeg hebben aan de grote lijn. Maar dat mag de pret van zijn boodschap niet drukken. Ga op zoek naar wie je in de kern werkelijk bent, volg je gevoel! Dat hij dit iedereen gunt blijkt wel uit het feit dat hij de lezer in hoofdstuk 6 aan het werk zet met een paar mooie oefeningen. 

De Doorbraak leest fijn, misschien wel omdat hij heel positief en blij is met zijn ‘nieuwe leven’. Het is bijna ontwapenend hoe hij schrijft over positieve en negatieve trillingen, daar kan mening goeroe nog een puntje aan zuigen; hij weet het te omschrijven als een soort simpele dagelijkse, goed te begrijpen materie.

Dus ja, ik vind het een inspirerend boek, nog extra voor mensen die in de ‘harde sector’ werken of leven en mogelijk een zelfde gevoel kennen en ook een omslag zouden willen maken. Dat hij echt de ommeslag heeft weten te maken blijkt wel uit het feit dat hij nu werkzaam is als doorbraakcoach.

Als ik de volgende quote van hem tegenkom, snap ik ineens zijn zachte blik op de voorkant van het boek: 

What you hide in your heart, appears in your eyes……

Ik geef het boek vier sterren.