Pleister of hechten?

Pleister of hechten?

Wat mij heel erg raakt is dat de meeste borderliners gezien worden als “gestoord”, “labiel”, “psycho bitches” en “aanstellers.” Terwijl het vaak de meest lieve, gevoelige mensen zijn die ik ken. De meesten zijn niet vanzelf zo geworden, velen hebben een verleden vol misbruik. Sommigen hebben een prima leven gehad, maar zijn ergens het gevoel van onveiligheid toch tegen gekomen. Mensen met  een psychische stoornis worden vaak zwak genoemd, maar in mijn ogen zijn het de sterkste mensen die er bestaan. 

En laat ik niet ontkennen, vanuit mijzelf sprekende, dat ik me op momenten ontzettend afstotelijk heb gedragen. Ik heb precies het gedrag vertoond wat onbegrijpelijk is, wat mensen boos maakt, wat grenzen overschrijdt. Alleen van binnen zat een klein, bang meisje in een hoekje te huilen. Terwijl mijn lichaam uitstraalde dat je beter heel hard weg kon rennen, hoopte ik van binnen dat iemand me voor eeuwig vast zou houden.

Ik heb ooit een vergelijking gehoord die me altijd is bijgebleven en die ik werkelijk niet beter had kunnen bedenken. Dat mensen met borderline te vergelijken zijn met mensen die derdegraads brandwonden hebben. De kleinste beweging, de kortste aanraking kan intense pijn veroorzaken.  Zelf heb ik wel eens gehoord “Kom op meid, stel je niet zo aan” of “je blijft in de slachtofferrol hangen.” In de ogen van die ander is mijn huid net als die van hen, dus wanneer ik het uitschreeuw van de pijn kan die andere persoon alleen maar reageren uit onwetendheid.

De ervaring die ik zelf heb is dat ik diep voel, ik voel intens. Verdriet, woede, maar ook vreugde. Ik ben empathisch en ik kan iemand anders emoties voelen. Ik ben ongelofelijk kwetsbaar, maar wel heel erg puur. Alleen dat beeld is ergens onderweg verdwenen. Er wordt op internet geschreven dat vrouwen met borderline gek zijn, ze nog net niet naast je bed staan met een mes en nog zoveel andere harde uitspraken. Vaak wordt er niet verder gekeken dan dat. Er kan inderdaad een storm van woede ontstaan, maar enkel en alleen omdat er een oergevoel wordt aangeraakt. 

Een goed voorbeeld vind ik als er mensen in mijn leven rechtdoorzee zijn. Dat vind ik zo knap. Mijn verstand weet dat die persoon gewoon zo is en ik kan heel goed bedenken dat als deze kortaf antwoordt dat totaal niks met mij te maken heeft. Alleen mijn emotionele reactie is die van een meisje van drie jaar. Iets wat hard uit iemands mond klinkt brengt mij namelijk terug naar de pijn die ik als kind kon ervaren. En zeg maar eens tegen een huilend, klein meisje dat ze over shit heen moet stappen.

Het onbegrip is simpelweg het verschil tussen twee percepties. Je hebt de persoon die zichzelf goed genoeg vindt en de persoon die zichzelf niet goed genoeg vindt. Als een gezond iemand kritiek krijgt, kan dat in het uiterste geval voelen als een schaafwondje. Je plakt er een pleister op en je gaat verder. Als iemand als ik kritiek krijgt, rijt het een eerdere wond open. De “Ik ben niet goed genoeg-wond.” Dus in mijn beleving bloed ik leeg, en die ander ziet enkel een schaafwond. De ander is van mening dat een pleister genoeg is, maar in mijn ogen moet de wond gehecht worden…

Hechting ja…laat ik het daar volgende keer eens over hebben.

Lees ook:

 • Pijn van het verleden

  Er is verdriet. Pijn van het verleden. Van dat pubermeisje, gebroken en vol zelfhaat. Zij voelde zich duister en mentaal gebroken van alle pijn en verdriet waar ze doorheen moest. En soms is het alsof ik haar weer even word.…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

lees meer

7 reacties

 1. Je legt erg duidelijk uit wat er met jou gebeurt, hoe jij je voelt. Complimenten daarvoor!
  Zolang iemand in je omgeving niet weet dat dit er is, zal diegene je onbewust pijn doen.
  Ik was zo iemand. Ik wist niets, kon dus nergens rekening mee houden.
  En kreeg te maken met stormen van woede…

  Dit soort blogs zijn zó goed om te lezen, het kunnen er niet genoeg zijn! Hoe bekender, hoe beter!
  En ik bedoel niet dat labeltje maar de verhalen achter t dsm-sticker.

  Dikke KNUF en dank je wel!

 2. Heel mooi en invoelbaar verwoord!
  Ik walg ook van die harteloze dsm diagnoses…
  Ze gaan compleet voorbij aan wie je echt bent…en maken je alleen maar ongelukkiger…
  Helpen je verder de put in…ipv eruit…
  Weg daarmee dus!!!
  En…harten open…
  Menselijk en gelijkwaardig met elkaar omgaan…
  Kwaliteiten uitvergroten…ipv problemen maken…
  Laten we elkaar maar op de been houden dus…
  Chapeau voor deze verhalen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.