antidepressiva

Pillen schrappen

Het voelt alsof ik voor het eerst in drie jaar serieus genomen word binnen de ggz. Mijn huidige psychiater is oprecht geïnteresseerd in mij en in wat mijn medicatie voor mij doet. Het is dus zo dat ik al drie jaar hetzelfde antidepressivum gebruik maar nooit het idee gehad heb dat dit ook daadwerkelijk iets voor me doet. Ik weet dat het alleen een steuntje in de rug kan zijn maar zelfs dat is het niet. En toch is er nooit eerder iets mee gedaan. Misschien ook omdat ik super depressief ben geweest en de artsen hun handen niet wilden branden. Maar ik ben blij dat deze psychiater het met me wilt proberen.

We hebben een aantal testen gedaan en daaruit blijkt, na ophoging van mijn antidepressivum, dat mijn depressie onveranderd is. Dus we hebben een goed gesprek gehad en we hebben besloten te stoppen met het antidepressivum en de lithium. Ik ga afbouwen en zien hoe het dan gaat. Ik ben wel bang voor een terugval maar omdat ik nu intramuraal ben binnen de ggz kan ik goed in de gaten gehouden worden en kan ik snel aan de bel trekken.

De grootste opluchting is wel dat de lithium er per direct af gaat. Een middel waar ik nooit helemaal achter stond en waar ik ook niet echt iets van heb gemerkt. Eigenlijk weet ik niet 100% zeker of het niets voor me heeft gedaan. Maar het heeft in ieder geval niet voldoende gedaan om er vertrouwen in te hebben. Dus ik zeg: dag vieze lithium ik ga je niet missen!

Ik hoop dat ik me goed genoeg vol om geen andere medicatie te hoeven krijgen als alles is afgebouwd. Maar als het niet zo is, dan is het zo. We zijn in ieder geval stappen in de goede richting aan het zetten. Ik word nog wel een beetje ondersteund door wat pammetjes en seroquel. Dus ik sta er niet helemaal alleen voor.

Het voelt voor mij of we een nieuw hoofdstuk ingaan. Een hoofdstuk dat ik nog niet ken en waar ik wel heel nieuwsgierig naar ben. Hoe gaat m’n leven en vooral hoe ga ik reageren op deze grote verandering? Ik heb stiekem wel wat hoop en wellicht gaat er ergens achter die donkere wolk een klein zonnetje schijnen.

boekentip bij deze blog