imageet sterretjes

Opzien tegen mijn verjaardag

De maanden gingen snel en daar was het weer: mijn verjaardag. Een van die dagen in het jaar waar ik liever niet bij stilsta. Weer een jaartje ouder worden, terwijl ik helemaal dit jaar niet wilde halen. Als klein kind zat ik me er al tijden op te verheugen dat de dag er weer aan zat te komen. Je kreeg cadeautjes, de hele familie kwam op bezoek en ik mocht mijn mooie jurk aan die mijn oma voor me op maat had gemaakt.

Maar nu is het een periode van stress. Stress of de familieleden die me trauma’s hebben bezorgd ineens bij me op de stoep staan. De angst om in een herbeleving te vallen waar de mijn familie bij is, is dan ook groot. Ik ben bang dat ze mij op mijn kwetsbaarst zullen zien en daar gebruik van zullen maken. Ook heb ik veel stress over de boodschappen die gedaan moeten worden in korte tijd, omdat ik doordeweeks in opname zit en over alle taarten die gebakken moeten worden. Het eten wat gekookt moet worden en het eten wat ik elk jaar weer laat aanbranden omdat ik er met mijn hoofd niet bij ben. Voor mensen zonder psychische problemen is dit allemaal al stressvol, maar met psychische problemen is dit allemaal nóg lastiger.

En dan komt weer de jaarlijkse teleurstelling dat mensen afzeggen. Familieleden die al andere plannen hebben die dag. En vrienden die ik niet eens meer uitnodig, omdat er jaren op rij toch niemand kwam opdagen. Ik word er onzeker van. Kunnen ze gewoon echt niet? Komt het omdat ik mijn contacten niet zo goed onderhoud? Of zijn ze simpelweg belangrijker voor mij dan ik voor hen?

Dan nog de felicitatieberichtjes van mensen waar je eigenlijk geen berichtjes van wilt krijgen. Die ex die je zo gekwetst heeft, die oude vriendin waar je niks meer mee te maken wilt hebben, maar wat zij niet snapt. En de mensen waarvan je hoopt dat ze er even aan hebben gedacht, die weer je verjaardag zijn vergeten, zoals twee van je beste vriendinnen.

Dan nog de dag dat je het viert voor je familie. Er wordt gepraat over koetjes en kalfjes, de roddels over de huisarts, de stakingen van de boeren en uiteraard over de familieleden die er niet bij zijn. Ik vind het ongemakkelijk om tussen deze gesprekken te zitten. Het is mijn verjaardag, maar mij lijken ze weer te vergeten. Ik houd me maar buiten de gesprekken, ik voel me een buitenstaander. En probeer me af te leiden door nog maar een rondje drinken in te schenken. En dan merk ik op een gegeven moment dat het voor mij te druk is, teveel prikkels, want meerdere mensen verheffen weer hun stem. Ik denk terug aan de tip van mijn begeleider en begin te gapen, daar gaan mensen namelijk sneller van weg. Na een tijdje werkt het. Ineens besluit de familie dat het genoeg is, helpen mijn oma en moeder me nog met opruimen en dan is iedereen weer weg. En ben ik weer blij dat het er weer op zit voor een jaar.