Opnieuw gekeurd

Opnieuw gekeurd

Omdat ik naar een andere organisatie ga, word ik opnieuw onderzocht. Ik merk dat het me onrustig maakt. Wat als er weer wat anders uit rolt? Ik heb net deze diagnose geaccepteerd. Wat dat betreft is deze angst wel passend; mijn vraag naar bevestiging. Eindelijk iets wat bij me past. Niet alle symptomen, gelukkig niet. Maar dat hoeft ook niet, ik heb er genoeg. En natuurlijk zou ik graag genezen van mijn stoornis. Maar het voelt nu alsof ik eindelijk echt de erkenning heb gekregen voor mijn problematiek en dat ze het me nu toch weer af willen pakken. Zo is het niet, dat weet ik ook wel. Maar zo voelt het wel. Ik heb wat dat betreft cognitief de laatste 6 jaar ontzettend veel bij geleerd. Maar mijn gevoel wil nog steeds niet mee.

Nu scheelt het al heel veel dat ik weet dat het zogenaamde ‘gevoelspsychoses’ zijn, maar het maakt me ook ontzettend onzeker. Wanneer ‘klopt’ mijn emotie en wanneer is het niet reëel? Daardoor heb ik boos worden maar helemaal opgegeven. Of in ieder geval stop ik het ver weg. Totdat het er toch uit knalt en dan heb ik spijt. Bespreekbaar maken van irritaties lijkt bijna onmogelijk, alleen weet ik wel dat ik het kan. Alleen als ik me ‘boos’ voel, gaan de terroristen in mijn hoofd heel druk aan de slag met goedpraten. Alles zodat ik maar niet boos word… want dan ben ik alle controle kwijt. Verdriet mag, ik mag huilen als ik maar alleen ben, niemand last van me heeft. Bang heb ik leren negeren, ik ben heel veel bang, behalve als ik blij of boos ben. Maar boos mag dus niet en blij ook niet meer want dan word ik euforisch en dan heb ik mezelf ook niet meer onder controle, dan sla ik door, dat kan natuurlijk niet met twee kinderen. Dat dat in het verleden wel gebeurde is de oorzaak van onze beroerde financiële situatie.

Hoe komt het dat ik zoveel controle moet hebben van mezelf? Wanneer is dat gebeurd? Was dat altijd al zo? Maakt het uit? Zoveel vragen. Ik zit nog steeds in de knoop, maar er is al veel ontrafeld en de rest zal ook nog volgen. Welk labeltje er ook aan hangt.