Opname op de PAAZ

De harde bank bijt onophoudelijk en zonder schroom in mijn rug. Ik staar voor mij uit.
Een geel bord met rode letters. Opgepast! Slipgevaar. Alsof het bord me iets wilt zeggen. Net of het daar is neergezet, met de enige bedoeling om mij rechtop te houden. Om ervoor te zorgen dat ik niet onderuit ga. Te zorgen dat ik niet onderga. Dat ik niet ga.
Ik scheur mijn blik los van het veel te felle bord in de veel te stille ruimte. Ik zucht, voor de zoveelste keer. Ik ben bijna vergeten dat zuchten alleen de uitzondering op de regel is.

Beweging naast me. Rood haar, rechts. Blauwe broek, links. Twee vrouwen. Twee vrienden. Mijn vrienden. Ze houden hun lippen op elkaar geperst terwijl ze hun aandacht proberen te richting op alles behalve het zwarte gat dat zich tussen hen in bevindt. Ze weten dat woorden niet is wat ik nodig heb op dit moment.

Ik wou dat ik kon uitleggen hoe hol mijn borstkas aanvoelt. Ik wou dat mijn taal de mooie metaforen bezat om te vertellen hoe mijn aderen gevuld lijken met watten en er door mijn bloed alleen maar leegte stroomt. Ik kijk naar mijn vrienden en weet dat ik iets zou moeten voelen, maar er komt niets. Er is niets. Misschien enkel frustratie om die leegte die schreeuwt om hulp. Een beetje zoals de scherpe rand in de blik van mijn moeder als we over iets praten dat haar pijn doet. Dat mij pijn doet.

Ik ontspan mijn kaken alsof het ontspannen gevoel dat volgt nog nooit geregistreerd werd in mijn brein. Ik voel verbazing, maar weet niet of ik me verbaasd voel om het gevoel zelf of het feit dat ik überhaupt iets voel. Was ik vergeten hoe dat voelde?

De schaduw van het middaglicht tussen de takken van de bomen buiten werpt ijle taferelen tegen de gladde vloer aan. Voor mijn voeten ontrafelt een verhaal van angst, verraad en verdriet. Een verhaal over een jonge vrouw die zich niet herinnert ooit jong te zijn geweest. Een verhaal dat wordt verteld rond het kampvuur in de donkere nacht vlak voor het slapengaan. Jammer genoeg zal er niet geslapen worden. Of is het het ontwaken dat niet meer zal zijn?

Ik ben dankbaar voor de aanwezigheid van mijn vrienden. Mijn woorden vol liefde zweven door mijn longen, maar krullen niet tot voorbij mijn lippen. De echo weerkaatst in mijn ziel. Misschien wel voor altijd. Het harde hout onder mijn lichaam drukt nog altijd genadeloos tegen me aan. Alsof het me comfort zou willen geven. En hoewel ik weet dat even rechtstaan de pijn zal doen afnemen, blijf ik zitten. Als een verroest standbeeld wachtend op een laagje verf, dat misschien nooit komen zal.

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!