meisje alleen op bank

Openheid: een beetje van de maatschappij en een beetje van mij

De overheid legt de lat hoog wat betreft openheid over psychische problemen. Maar zijn wij als samenleving wel klaar voor volledige openheid? Ik betwijfel het. 

“Openheid zorgt voor meer begrip”

‘Openheid geven over psychische problemen’, de rode neuzendag in België, ‘Hey het is oké’in Nederland, reclamespotjes op radio en tv. Filmpjes, interviews of verhalen op het internet en andere mediakanalen…
De boodschap is duidelijk: openheid over psychische problemen zorgt voor meer begrip. Daarnaast moet naar de huisarts of naar een psycholoog gaan geen verschil meer maken in de maatschappij. En toch… Ik doe er niet aan mee. Al jaren niet. Maar waarom dan? Dat heeft toch echt te maken met hoe onze maatschappij hierop is ingericht. 

Mensen reageren vanuit onkunde en onmacht

Hoewel ik het eens ben met de visie van openheid, heb ik dikwijls gemerkt dat mensen schrikken en vanuit onkunde en onmacht reageren. En je begrijpt: daarna zit ik met de gebakken peren en mag ik het recht gaan breien, goed gaan praten of me zelfs gaan verdedigen.

Zo was er meer dan tien jaar geleden een stagebegeleider die, nadat ik vertelde dat ik destijds zes of zeven jaar geleden een opname in de kinder- en jeugdpsychiatrie had gehad, achter mijn rug om naar de manager ging. Hierna had ik een gesprek met haar. Gelukkig was deze manager vrij ‘makkelijk’ en legde ze het terug bij de stagebegeleider; dit zei immers meer over háár dan over mij. En hé, het was toen al zes, zeven jaar geleden, die opname.

Andere situatie. Het CBR dat me 180 euro aftroggelde omdat ik eerlijk aangaf medicijnen te slikken. Vervolgens kreeg ik een brief van het CBR dat ik ‘toch wel echt gekeurd moest worden’. Tijdens de keuring was ik nog geen vijf minuten binnen en werd er drie keer lief naar me gelachen, maar ik moest wel meteen 180 euro betalen om vervolgens een ‘voorlopig rijbewijs’ te krijgen van één jaar. De jaren daarna zorgde ik er wel voor dat dit me niet nog een keer zou gebeuren.

Werkplekken of scholen en instanties waar ik eerlijk en open was, startten altijd met dat ze blij waren met mijn openheid, maar er was vaak een ‘voorwaarde of extra acties’ die extra geld kostten. Ook leek er weinig kennis te zijn; de een vond me ‘gek’ of ziek en een ander behandelde me juist ‘met handschoentjes aan’. Zo had ik een docent die me voor ieder wissewasje uit de les haalde en uitlegde waar de les over ging en vertelde over mogelijke triggers. Heel lief, maar wanneer ik niet om had kunnen gaan met agressie bijvoorbeeld, tsja, dan had ik mijn opleiding op mijn buik kunnen schrijven.

Er was ook eens een apothekersassistente die me geen medicatie wilde meegeven zonder eerst een preek te geven over zorgvuldigheid/medicatietrouw/inname en nog een boel andere zaken. Natuurlijk doet ze haar werk, maar dit was allemaal het gevolg van die opname die ik ooit heb gehad. Na jaren iedere keer luisteren en stoïcijns ja zeggen en haar stiekem verwensen ben ik vorig jaar heel duidelijk naar haar geweest, waardoor het nu wel wat beter gaat. 

En last but not least: mijn ouders/opvoeders hebben de diagnose en bijbehorende zaken in de doofpot gestopt. Onder het mom van ‘als we het er niet over hebben is het er ook niet’. Ze zeiden zelfs letterlijk tegen betrokken hulpverlening dat er niets aan de hand was en zij immers hun kind toch wel zouden kennen.  

Zo heb ik tientallen voorbeelden. Allemaal vanuit een goede bedoeling en ook vanuit diverse invalshoeken/mensen/relaties. Maar toch voelde het voor mezelf als me moeten verdedigen of extra in actie moeten komen.

Ik doe er bewust niet aan mee

Bovenstaande in combinatie met schaamte, schuld en angst heeft me aan het denken gezet.
Uiteindelijk heb ik een aantal jaren geleden besloten dat voor mij géén openheid geven ervoor zorgde dat ik ‘als gelijke’ gezien werd en dat ik hierdoor ook (bijna) niet meer opviel. 

Inmiddels is dit al jaren mijn mechanisme. Het vergt vooral veel inspanning. Want doordat vrijwel niemand iets van mijn diagnose en bijbehorende situatie weet, zorgt dat soms voor wrijving; zo wordt er niet altijd begrepen door mijn omgeving waarom ik drukke aangelegenheden vaak vermijd. Waarom sommige dingen mij enorm veel energie kosten. Waarom ik überhaupt het leven zo inricht als ik doe. Waarom ik zó moe ben. Het maakt dat ik me altijd in bochten wring in relatie tot anderen. Het maakt het kwetsbaar omdat het aan nog geen ‘hand vol mensen hangt’. Maar het maakt het voor mij ook minder opvallend en normaler.

Er is werk aan de winkel

Ik sta volledig achter de boodschap die de overheid uitdraagt én doe er zelf bewust – voor nu – niet aan mee. De boodschap uitdragen is namelijk één, maar deze als maatschappij dan ook volledig gaan en kunnen dragen, dáár zit mijns inziens de worsteling.

Er is nog een boel werk aan de winkel; voor de overheid, de maatschappij maar zéker ook voor mij. Want een beetje meer openheid zou soms al een heleboel schelen. En als ik weet dat het door mijn omgeving gedragen wordt, zou ik de eerste zijn die meedoet.

Lees ook:

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

lees meer

8 reacties

 1. Best herkenbaar en ook wel heel erg stom, eigenlijk. Ik heb heel lang gezwegen, maar ben inmiddels open. En toch… er is altijd een grens. Familie en vrienden, allemaal prima, maar niet ‘iedereen op straat’. Ik denk dat het één van de voornaamste redenen was om mijn blog te starten: Weg met het ‘stiekeme’ gedoe.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Keuzestress

  1. Dank je wel voor je reactie! Ik heb er heel bewust voor gekozen. 15 jaar geleden inmiddels. Familie en vrienden weten het bij mij niet. Ik heb niet de ervaring dat het goed opgepakt wordt, maar wanneer ik dat gevoel wel gehad had was ik de eerste geweest die het gedaan had!

 2. Prachtige blog.

  Ik ben als vrouw, lesbienne en psychisch kwetsbare helaas vaker onderworpen aan minderheid zijn. Vrouw zijn in opleiding en baan was natuurlijk al een beetje gestreden toen ik opgroeide, maar ik voel het niettemin nog wel.

  Lesbienne zijn heb ik wel echt volop meegemaakt… het begon met een Geer en Goor, een karakterisatie van homoseksualiteit. Daarna zijn homo’s wel oké geworden als ze maar niet vrouwelijk zijn en lesbiennes konden er mee door, vooral als lustobject. Die strijd is nog steeds niet voorbij, ik ben een van de meest openlijke lesbiennes die ik ken, wat hetero’s cool vinden (maar wat doe je nou in bed?) en lesbiennes irritant (want ik ben toch echt niet als zij).

  Als psychisch kwetsbare zitten we ergens, als ik de parallel mag trekken, net na Geer en Goor (oké depressief snappen we nu, maar de rest is een beetje vreemd, al luisteren we, totdat we het hebben over dingen als en narcisme want dat zijn de duivels in eigen persoon).

  Of de parallel eerder, oké dat een zeldzame vrouw geneeskunde wil studeren snappen we, stemrecht is toegestaan maar een vrouw doet natuurlijk nog steeds het huishouden en de kinderen.

  Niet voor iedereen is het in dit punt van tijd van psychische kwetsbaarheid een gegeven, of zelfs een voordeel, om in die niet-begrepen voorhoede te staan. De overheid kan er spotjes aan wijden, maar de wereld is nog niet ver genoeg om het veilig te maken.

  Openheid over psychische problemen is fantastisch, maar openheid is op dit moment helaas nog lang niet voor iedereen.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Zomerdood

 3. Ik denk dat je absoluut gelijk hebt! Ik heb hetzelfde, ben als het ter sprake komt (en het voelt goed) wel open over mijn depressie van jaren geleden, maar over mijn littekens en hoe ze ontstaan zijn praat ik zelden/nooit. Nog deze week las ik bemoedigende tweets over iemand die lange mouwen droeg ondanks het warme weer. Dat mensen het meestal niet eens zíen. Helaas zijn mijn ervaringen anders… En dan is het meestal ook nog echt uit oprechtheid dat mensen schrikken en niet weten wat ze ermee moeten. Dag begrijp ik ook, maar dat maakt ook dat ík me dan weer schuldig voel en er uiteindelijk mee blijf zitten en misschien zelfs voortaan wat scheef wordt aangekeken. Dingen die niet handig zijn op bv een bijna fulltime baan! Dus draag ik lekker lange mouwen, verzamel ik bolero’s en hou ik dit uit alle macht voor mezelf en een kleine omgeving. Ook al is dit stukje al 15 jaar geleden…

  1. Heel herkenbaar! Bij mij ook jaren geleden, dik 15 jaar, dat automutilatie en rol speelde maar ik laat het ook niet zien aan de buitenwereld. ‘ Liever met 37 graden lange mouwen dan met 37 graden ook nog stress omdat ik korte mouwen draag. Begrijp je heel goed! Én inderdaad mijn werkgever zou ook niet heel blij zijn als hij het zou weten denk ik zo. Gelukkig heb je tegenwoordig ook hele leuke zomerse jurkjes met lange mouw!

 4. Herkenbaar verhaal. Ik ben er zelf ook niet open over. Het doet pijn om te vertellen, ook na 15 jaar. Ik vind het ook niet fijn om me open te stellen voor wat anderen zouden kunnen vinden van mijn kwetsbaarheden. Daar zit je allemaal niet op te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.