Op zoek naar zelfliefde

Ik heb het altijd al moeilijk gevonden om lief voor mezelf te zijn, maar door alles wat ik heb meegemaakt verloor ik ook het laatste beetje respect naar mezelf. Het leven werd hierdoor alleen maar moeilijker. Uiteindelijk werd ik zelfs depressief door mijn eigen gedachtes en gevoelens over mezelf. Ik wist dat deze dingen mij naar beneden haalden, maar dat het uiteindelijk zoveel impact op mijn leven had weet ik pas sinds kort. Ik begin namelijk eindelijk weer wat meer respect voor mezelf te krijgen en nu zie ik pas hoe belangrijk dit is in het leven.

Zelfliefde kan je uit van alles halen en het betekent ook niet gelijk dat je helemaal vol van jezelf hoeft te zijn. Eigenlijk weet ik niet zo goed hoe mijn proces naar wat zelfliefde is ontstaan. Het gaat ook niet van de ene op de andere dag en je moet er echt voor openstaan. Ik weet wel dat kleine dingetjes het meeste in mijn proces hebben gedaan. Een voorbeeld is dat ik langzaam complimentjes van anderen begon aan te nemen. De focus ligt dan op het eerste gezicht niet zo bij mezelf, maar door een compliment niet meer weg te wuiven en aan te nemen kreeg ik wel wat meer eigenwaarde. Een andere stap was om mijn gedachtes en gevoelens te relativeren. Probeer je nare gedachtes niet op te kroppen maar bespreek ze juist. Zo kom je er vaak achter dat deze gedachtes niet kloppen. Dat jij zo over jezelf denkt, betekent niet dat je omgeving er ook zo over denkt.

Ik ben op het moment bezig om nare gebeurtenissen of mensen met een slechte invloed achter mij te laten. Door deze dingen ga ik ook heel vervelend naar mezelf kijken, terwijl ik er eigenlijk zelf niks aan kon doen. Zo probeer ik mijn pestverleden achter mij te laten en meer de focus te leggen op de mensen die wel echt van mij houden. Dit vind ik een heel moeilijk proces, maar waarom zou ik deze mensen nog zoveel waarde in mijn leven geven? Ik heb namelijk zat mensen die mij wel leuk vinden als persoon. De focus op negatieve dingen leggen is een stuk makkelijker, maar je wordt er zeer ongelukkig van. Ik respecteer mezelf nu dus genoeg om dit los te mogen laten. Ook leer ik steeds meer dat mensen van mij mogen houden. Iets wat ik voorheen echt niet kon en wilde.

Ik ken de oplossing naar zelfliefde niet en zit nog volop in proces, maar ik voel me toch echt al een stuk beter. Ik probeer mezelf iedere dag wat te gunnen, zoals een warm bad, een kop van mijn favoriete thee. Het zit namelijk in die kleine dingen, waardoor ik me net even wat beter naar mezelf ga voelen. Het tegenovergestelde doen dan wat mij hoofd tegen mij zegt. Doodeng maar voor mij vaak wel heel helpend. Er in meegaan brengt je alleen maar in nog meer donkere gedachtes.

Lees ook:

  • Dieptepunt of omslagpunt?

    Let op! In deze blog wordt gesproken over zelfbeschadiging. Mocht je naar aanleiding van deze blog behoefte hebben aan een gesprek, kun je terecht bij Mind Korrelatie of de luisterlijn.  Ik hoop dat ik mijn dieptepunt bereikt heb. Dat de gebeurtenissen…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer