vliegtuig

Op de vlucht

Lieve vluchter in mij,

Tot vijf dagen geleden had ik nog nooit van je gehoord. Ik wist wel van je bestaan, maar toch kende ik je onvoldoende en wist ik niet waar je je nu daadwerkelijk bevond.

We leerden elkaar bij toeval kennen, onverwachts en niet gepland; je had een plan gemaakt zonder mij hierin mee te nemen. En binnen enkele uren was je plan gesmeed en tot uitvoer gebracht. Je liet mij pas weer meedoen toen ik in het vliegtuig zat en niet meer terug kon.

Ik moest op weg naar bestemming onbekend. Je bracht mijn veiligheidsgevoel terug naar nul, aangezien ik geen enkel referentiekader meer had. Toen ik me oriënteerde kwam ik erachter dat ik op weg was naar Iași, Roemenië. Daar zat ik dan tussen allemaal Roemenen, Moldaviërs en Russen; Iași ligt dichtbij de Moldavische en Russische grens.

In paniek en vol angst vroeg ik nog of ze mij er alsjeblieft uit konden laten. ‘Dit is een vergissing en ik moet eruit’. Ik weet niet of ik dit gevraagd heb in het Nederlands, Engels of een andere taal. Feit bleef dat de stewardess me niet begreep en met haar hand duidelijk maakte dat ik echt moest gaan zitten, omdat het vliegtuig binnen enkele minuten de lucht in ging. Toen ik een minuut later de lucht in vloog, dwong je me te berusten in deze nieuwe situatie.

Toen ik bijna landde hoorde ik dat ik naar een land ging met een tijdsverschil, een andere munteenheid en waar men niet tot nauwelijks Engels sprak. Ik vroeg me af of het een bewuste keuze was, dit land. Ik wilde graag je keuze begrijpen, al stemde het me ook zeer verdrietig, alleen en machteloos.

Eenmaal aangekomen in Iași had je me niet verteld dat er geen bagage ingecheckt was. Dus na een tijd wachten bij de bagageband, moest ik van een medewerker horen dat er echt geen bagage ingecheckt was. Daar stond ik dan: in Roemenië, zonder spullen, zonder plan. Waar moest ik in hemelsnaam beginnen?

Toen ik het vliegveld af kwam liep ik in de armen van mijn airport shuttle. Deze meneer gaf aan dat ik een hotel op mijn naam bij hen geboekt had. Huh, ik? Hoe dan? Ik moest hier niet zijn, dit was een grote vergissing. Ik wilde hier weg, ik had geen hotel geboekt! Maar vriendelijk doordringend liet hij me weten dat het toch echt zo was.

Eenmaal in het hotel bleek je dit verrassend goed gedaan te hebben; ik verbleef in het enige en mooiste vijfsterrenhotel van Iași. Dat was een kleine geruststelling. Het vliegticket bleek een retourticket voor vijf dagen later te zijn, en bij navraag was dat ook pas de eerste vlucht weer terug.

En nu is het zover: ik sta aan de vooravond voordat ik weer terugvlieg. Het waren intensieve en zware dagen. Met het ene been in de werkelijkheid en het andere in de wereld van jou en jullie: strijd, dissociaties, schakelen, herbelevingen, intense angst en weer overnieuw. Ik heb gedaan wat ik kon, maar je hebt mij echt laten overleven en uitgeput.

Ik wil je laten weten dat ik het gered heb en dat ik morgen terugvlieg naar het oude vertrouwde Nederland. Daar waar ik hoor, bij de mensen die ik liefheb.

Lieve jij, ik wil je vragen om mij morgen te helpen, zodat ik met zo min mogelijk stress de juiste vlucht kan nemen. Ik weet dat je me geen beloftes kunt doen, maar toch smeek ik je of je me alsjeblieft op de goede vlucht kunt zetten. Je hoeft het niet alleen te doen, we doen het samen. Dan zal ik je beloven dat ik uit ga zoeken waarom je dit zo graag wilde bepalen en wat je nodig hebt, zodat ik je dat kan geven.

Laten we proberen een team te zijn. In ieder geval morgen, zodat ik weer veilig thuis kan komen!