surreal 402830 960 720

Ontwijkend en afhankelijk

Een aantal maanden geleden schreef ik voor het eerst een blog over mijn stempeltjes. Ik voelde me namelijk best wel onbegrepen. Mensen kennen het woord persoonlijkheidsstoornis wel, maar vaak wordt er direct gedacht aan borderline.

Toen ik een paar jaar terug van de ene crisis in de andere terechtkwam, werd door behandelaren ook aan borderline gedacht. Ik merkte vervolgens ook verandering in hun bejegening naar mij. Die werd meteen een stuk minder vriendelijk.

Halverwege mijn behandeling (die 9 maanden duurde) kreeg ik de uitslag van mijn psychologisch onderzoek: ontwijkende persoonlijkheidsstoornis en afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

In eerste instantie was ik wel een soort van opgelucht, ik kon immers een hoop dingen verklaren nu. Maar mijn depressie trok weg, ik werd steeds stabieler en merkte daarna pas hoe vervelend ik deze stempeltjes vind. Wat het echt doet. En ik heb er lang tegenaan lopen schoppen. Het hielp ook niet echt dat de buitenwereld het niet zo goed begrijpt.

“We zijn allemaal wel eens bang.” “Je bent dus nog niet over je verlegenheid heen gegroeid?” “Je zult echt je onzekerheid moeten laten varen als je hier wil werken.”

Tijdens mijn depressie raakte ik al mijn vrienden kwijt. Ik vind het moeilijk contacten aan te gaan. En het lukt me niet goed om aan het werk te komen. Ik word wel uitgenodigd op gesprekken, maar hoe zeer ik ook probeer te verbergen dat ik niet heel zelfverzekerd ben, mensen zien het toch. En daar word ik vaak op afgerekend.

Die afwijzingen komen hard aan, want ik ben overgevoelig voor afwijzing. Dat vind ik het moeilijkst, dat werkgevers het niet zien zitten met mij, terwijl ik zo ontzettend gemotiveerd ben om wat ik ook doe, zo goed mogelijk te doen.

Sinds ik in mijn directe omgeving openheid heb gegeven, ben ik er wel minder tegenaan gaan schoppen. Misschien helpt het om te accepteren dat ik deze persoonlijkheidsstoornissen heb. Misschien kom ik dan vanzelf wel een keer zelfverzekerder over.

Lees ook:

 • Verdrietigmeisje

  In november 2017, op een hotelkamer in New York, drong het tot me door dat mijn depressie veel erger was dan ik besefte. In eerste instantie ging ik al met een leeg en somber gevoel…

 • Mijn persoonlijkheidsstoornis

  “Zo'n persoonlijkheidsstoornis, wat is dat nou precies?” Ik krijg de vraag regelmatig, maar wat is dat lastig uitleggen zeg. Ik kan keurig de betekenis oplepelen die in alle boeken staat, ik kan het proberen te…

 • Ik en mijn onzekerheid

  Onzekerheid, ik haat het. De eeuwige twijfel en het altijd aan iedereen bevestiging moeten vragen. Vrijwel nooit ergens zeker over zijn is heel vervelend. Daar sta je dan in de winkel nieuwe schoenen te passen.…

1 reactie

 1. Ik hoop dat je wat rust vindt in je stempels… naar om te lezen dat de behandelaren minder vriendelijk werd toen er aan borderline werd gedacht. Alsof de ene stempel beter is dan de andere, of meer je ‘schuld’.

  Dat gedoe met verlegenheid en over je angst heenzetten ken ik wel. Gedeeltelijk kun je natuurlijk wat trucjes leren, maar mensen beseffen niet dat het niet altijd een kwestie van ‘even doorbijten’ is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.