Oh, de liefde! is dat wel voor mij weggelegd?

Oh, de liefde! Is dat wel voor mij weggelegd?

Als ik begin over wat ik allemaal mis in mijn leven (liefde, warmte, knuffels, steun, nabijheid) beginnen mensen regelmatig te praten over relaties. Misschien heb ik dan wel veel gemist als kind, maar als volwassene kun je veel ook vinden bij een partner, zeggen ze dan. Ze zeggen: “In een relatie kun je ook veel steun en liefde krijgen, ik heb minder last van dat gemis sinds ik een relatie heb”. Ik vind het lastig, eerlijk gezegd. Enerzijds begrijp ik heel goed dat er veel te halen valt in een relatie en zie ik dat ook bij veel mensen om me heen. Anderzijds heb ik nog nooit een relatie gehad en kan ik me niet voorstellen dat dat ooit zal gebeuren. Dan wordt het dus een beetje lastig als mensen blijven zeggen dat het beter wordt met een relatie: dan wordt het dus niet beter voor mij, want een relatie heb ik niet en zie ik mezelf niet hebben.

Maar zie ik mezelf echt geen relatie hebben? Ik weet het niet. Ik weet wel dat ik nog nooit verliefd ben geweest, nog nooit seks heb gehad, nog nooit iemand ‘leuk heb gevonden’ (denk ik dan, geen idee hoe dat zou moeten voelen). Het maakt me onzeker, zelfs nu ik het hier – behoorlijk anoniem – schrijf. Is er iets mis met me? Ik ben 25 en sinds groep acht heb ik het idee dat ik iets essentieels in de wereld niet snap. Mensen kregen ineens verkering, gingen kussen, gingen daten, gingen zoenen, gingen seks hebben. Inmiddels ben ik een stap verder: mensen gaan samenwonen. De stap naar trouwen en kinderen wordt in mijn omgeving de komende vijf jaar denk ik ook wel gemaakt. En hoezeer ik iedereen een gelukkige relatie gun, ergens maakt het me eenzaam.

Vriendinnen die ik eerst wekelijks zag of sprak, zie of spreek ik nu nog enkele keren per maand. Maximaal. Lekker met vriend of vriendin op de bank, weekendje weg, naar de (schoon)ouders. Ik neem het ze niet kwalijk, maar het is een simpele observatie: als mensen relaties krijgen, serieuze relaties, dan kost dat tijd en energie die voorheen aan vrienden (o.a. aan mij dus) werd besteed. Een impulsief “zullen we vanavond uit?” wordt steeds vaker beantwoord met “nou het is de eerste avond deze week dat we allebei thuis zijn / mag aanhang mee? / ik wil even met vriend(in) op de bank hangen”.

En ik ga het gewoon zeggen: soms maakt het me stinkend jaloers. Zit ik weer in mijn eentje. Ergens verlang ik sterk naar een samen-zijn, maar ik weet niet of ik wel naar een volwassen samen-zijn verlang, of dat ik gewoon niet alleen kan zijn. En dan dat hele relatiegebeuren, wil ik dat wel? Kan ik dat wel? Is dat wel voor mij weggelegd? Deels ben ik er heel zeker van: dat wordt nooit wat voor mij. Ik ben té. Te lelijk, te dik, te veel, te moeilijk, te heftig, te emotioneel, te zwaar, te veeleisend. Ik wil niet zeurderig overkomen, maar ik kan me simpelweg oprecht niet voorstellen dat er óóit iemand op ‘zo’n soort manier’ in mij geïnteresseerd zal kunnen zijn. Ik verbaas me er nog keer op keer over dat mensen met mij bevriend lijken te willen zijn (al blijf ik dat ook wel in twijfel trekken).

Ik heb wel dates gehad, gezoend, wat andere dingen uitgespookt – het heeft alleen nooit mijn interesse weten te pakken. Niet écht. Is dat uit angst? Of ben ik misschien aseksueel? Ik kan hier avonden (of liever: nachten) lang over piekeren. Komt dit voort uit angst, een negatief zelfbeeld en/of trauma? Of bén ik gewoon zo en is dat misschien ook wel oké? Maar als dat oké is, waarom voel ik me dan zo buitengesloten en eenzaam? Zou ik wél interesse hebben in daten en relaties als ik mezelf mooier, leuker, gezelliger en liever vond?

Het maakt me verdrietig om hierover te schrijven, merk ik. Ik ben bang dat mensen me stom vinden, me uitlachen. Dat jij dit leest en denkt “wat een trol, geen wonder dat die nog nooit een relatie heeft gehad, wat een gezeik”. Maar toch, toch wil ik erover schrijven. Ik kan toch niet de enige zijn? De enige die al een kwarteeuw leeft en geen flauw benul heeft hoe deze dingen werken? Soms vraag ik me af of iedereen stiekem een cursus “Flirten en Relaties” heeft gevolgd ergens in het leven, maar dat ik dat heb overgeslagen. Ik voel me incapabel, ik voel me mislukt. Waarom lijkt iedereen dit zomaar te kunnen en ik niet? Ik wil normaal zijn!

En och hemel, stel je voor, nu hebben we het hele “Maar Val Je Dan Op Mannen Of Vrouwen Of Allebei?”-dilemma nog niet eens gehad! Ik heb namelijk geen flauw benul waar ik op val, dus ik zeg altijd maar clichématig dat ik op mensen val (maar meestal val ik gewoon omdat ik struikel). Ik vind het maar ingewikkeld hoor. En toch… toch voelt het ook alsof ik iets mis door niet deel te nemen aan dit aspect van het leven.

Lees ook:

 • Ass en borderline in één relatie

  Dit is zo'n moment dat ik baal van zijn ASS. Zijn beleving zal altijd zwaarder zijn dan die van mij. Zijn ergernis heftiger. Dus dam ik in. Doe ik een stapje terug, omdat ik het kan. Slik ik wanneer hij…

lees meer

7 reacties

 1. Sea! Ik herken dit echt heeeelemaal, alles van wat je typt. Hebben hierover geloof ik ook weleens geschreven op het forum. Herken zelf het verliefdheidsgevoel alleen in de vorm van overdrachtsgevoelens. Voel verder niets, vind niemand leuk of interessant etc. Gewoon niets. En ineens is dat een issue omdat ik 26 ben.. ook geen idee waar ik op val. M’n psycholoog denkt dat het met m’n zelfbeeld/onzekerheid/hechting te maken heeft, ik geloof daar niet zo in omdat ik gewoon niets voor niemand voel. Aan de andere kant, als ik bij jou lees over je hechtingsproblemen/overdrachtsgevoelens, op zoek zijn naar moederfiguren etc, problematiek die overeenkomt met dat van mij.. dan kan het ergens toch ook geen toeval zijn?
  Vind het heel lastig!

 2. Een paar van de mooiste mensen die ik ken zijn altijd (of heel lang) zonder relatie geweest. Ik denk dat dat niet voor niks is, vooral als je leven je al veel kost. Het is nogal wat om je leven te delen met een partner. En ja, je kan iemand treffen die je op de goede manier steunt, maar ik denk dat je die vooral uitzoekt als je dat ook kent uit je kindertijd.
  Ik weet niet echt hoe het is om volwassen te zijn zonder partner, daar ben ik ook wel eens nieuwsgierig naar. Wie zou ik zijn met alleen ik? Maar zo is het niet gelopen. Geen spijt van, 2 prachtige kinderen, maar ik kan wel verdrietig zijn om de gevoeligheden die ik ze heb mee gegeven. Als ik één afslag anders had genomen, was het allemaal anders geweest en daar had ik misschien ook geen spijt van gehad. Komt tijd komt raad.

 3. Als je hechtingsproblemen hebt is een relatie het moeilijkste wat je kunt hebben. Het duwt je rechtstreeks op al je triggers. Een ander vindt je mooi en wil dichtbij, en dat is pas het allereerste begin van de emotionele chaos en kwetsbaarheid die je gaat aanraken in zo’n proces (@rivka )

  Ik denk dat je misschien pas valt voor iemand als er plaats voor is in je hoofd, en tot die tijd dat niet (of alleen op emotioneel onbereikbare mensen) doet… een soort biologische zelfbescherming. Eerst moet je overleven. Verliefdheid is zo chemisch ontwrichtend dat je behoorlijk zeker moet zijn dat alle andere vlakken van je leven blijven lopen als jij met je hoofd in de wolken loopt te dwalen. Als je in overlevingsstand staat kan die verliefdheidsmodus niet aan (of alleen als het gaat om een emotioneel of fysiek onbereikbaar persoon. Als je die categorie mensen meerekent met in feite hetzelfde probleem voel je je misschien minder alleen).

  Dus dat het niet hebben van een partner niet zozeer komt door je problemen, maar door een krachtig vermogen jezelf onbewust te beschermen, misschien wel hetzelfde vermogen dat gezorgd heeft dat je tot nu toe hebt overleefd. En de rem misschien wel verdwijnt als je wat verder komt, misschien ook niet. Daar is verder niets mis mee, want voordat je gezellig op een bank kan hangen moet je door een bankschroef heen. Dat moet je óók maar net willen of kunnen.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Systeemdenken

  1. Dit is eigenlijk precies wat ik wilde zeggen. 🙂
   Ik had heel lang geen ruimte voor een relatie, omdat ik teveel met mijn eigen emoties bezig was en een te laag zelfbeeld had. Dat maakte het ontzettend moeilijk om een relatie te willen of kunnen aangaan. Op mijn 26ste zijn die behoeften en mogelijkheden bij mij pas ontstaan. Dus dat is niet gek.

 4. Zo herkenbaar!
  Wat goed dat je door bent gegaan met schrijven. Nee, ik vind je geen trol of wat je denkt. Ik denk dat jij bijzonder bent op jouw manier. Ik herken het gevoel van eenzaam zijn, alleen zijn en afgestoten zijn.

  Met jou is niks mis. Onze ontwikkeling is alleen anders dan wat we om ons heen zien. Het gemis doet pijn.
  Liefs

 5. Ik doe lekker met je mee….. Geen relatie, geen seks…. Ooit gezoend, beetje gevoeld, dat was het. En ik word volgende maand 35. Inmiddels zit ik trouwens in de fase van trouwjurken en kinderen om me heen, hoewel mijn meest dierbare vrienden allemaal single zijn, maakt het leven een stuk makkelijker.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Vakantie

 6. herkenbaar..of ja.. ik kan wel verliefd zijn.. alleen tegelijkertijd paniek en de kinddelen snappen het niet..die willen een papa of mama.. maar de oudere delen willen wel een vriend.. zo lastig..

  hopelijk kun je het accepteren hoe je je voelt < 3 liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.