Ode aan het vangnet

Vanaf jonge leeftijd heb ik al diverse problemen wanneer het gaat om mentale gezondheid en gezond gedrag. Door onder andere die problematiek en hoe ik mijn omgeving ervaarde accepteerde ik zelden tot nooit hulp. Want ik deed alsof er niks aan de hand was, dus waar konden mensen mij überhaupt mee helpen? En toen ik doorhad dat ik niet meer kon doen alsof er niks was, toen had ik gewoon ‘wel eens wat moodswings’ en dat had iedereen, toch? Dus ook daar vroeg en accepteerde ik zelden tot nooit om hulp. Ik negeerde mijn problemen al zag ik ze groter worden, ik was ervan overtuigd dat ik dit alleen moest doen.

Door de jaren heen heb ik hier en daar wat veranderingen ingebracht en na aanleiding van therapie heb ik geleerd hoe ik om hulp moest vragen en hoe ik kon herkennen dat iemand mij wil helpen. Het is nog steeds lastig en soms doe ik weken alsof er niks aan de hand is. Maar het is soms zó fijn om gebruik te maken van mijn vangnet, van mijn samengestelde lijstje aan vrienden en familie die mij mogen en kunnen helpen.

Mijn vangnet heeft ervoor gezorgd dat ik überhaupt mijn problemen aankaart of dat nou bij hun of bij een professional is, dat ik mensen meer leer vertrouwen, mezelf beter begin te begrijpen en boven alles; dat ik durf om hulp te vragen. Mijn vangnet zorgt ervoor dat ik niet alleen maar in bed lig, dat ik bezig ga met dingen en dat ik mezelf fatsoenlijk verzorg. Het klinkt heel sneu, maar zonder mijn vangnet was ik veel en veel verder van huis. Voor mezelf zorgen vind ik moeilijk, want waarom zou ik zorgen voor iemand waarvan ik walg? Dingen doen vind ik moeilijk omdat het allemaal zo onbereikbaar lijkt; ik kan immers niks. En uit bed gaan is het lastigste wat ik elke dag probeer te doen maar het lijkt allemaal zo zinloos. Opstaan voor wie? Ik geef niks om dit hulsel of mijzelf en hoeveel ik ook om anderen geef; het is niet genoeg. Daarnaast blijf ik elke keer weer veel te lang hangen in die denkpatronen, het lijkt soms alsof het nooit gaat eindigen.

En net wanneer ik weer volledig op mijn bek ben gegaan, wanneer ik weer bloedend in een hoekje lig, psychotisch terug bij de realiteit kom op een voor mij onbekende straat; mijn vangnet is daar. Ik mag ze bellen, ik mag ze appen, ik mag midden in de nacht, ochtend, middag en avond langskomen als ik dat nodig heb. Daarnaast houden ze me in de gaten, steeds beter, ze hebben steeds eerder door wanneer het fout gaat en hoe ze in kunnen grijpen. Dus hoe moeilijk het ook is, ik blijf om hulp vragen, ik probeer elke keer aan te geven wanneer het fout gaat en ik probeer te geloven dat ze me niet vervelend vinden.

Hoe boos ik soms ook word als iemand zich met me bemoeit, al bedoelen ze het zo goed. Hoe gefrustreerd ik kan worden van mezelf en mijn hulpvraag, hoe afhankelijk ik me voel en hoe waardeloos ik dat vind; ik ben zó enorm dankbaar. Dus bij deze, aan iedereen die ik als mijn vangnet beschouw (jullie weten wie jullie zijn); dankjewel, ik zal jullie nooit kunnen terugbetalen voor alle moeite en tijd maar ik ben zo enorm dankbaar. Het wordt iedere keer langzaamaan wat makkelijker en jullie geven niet op. En op mijn goede dagen ben ik met alle liefde jullie vangnet, zelfs op mijn slechte dagen maar dan zal het wat moeizamer gaan.

Lees ook:

  • Mailen is mijn therapie

    Met psychische problemen is het vaak zo dat je moet praten. Nu is praten vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het is de zoveelste afspraak bij de zoveelste behandelaar. Elke keer worden er zoveel vragen gesteld, sommige vragen heb ik al…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer