vrouw ziet nuance

Nuances kunnen zien

Tussen stabiele tijden door voel ik me regelmatig (licht) manisch, wat wil zeggen dat ik heel erg blij (of boos) ben. Net zo vaak voel ik me somber en dan ben ik depressief. Ik heb zelf meestal wel door of ik door ben geschoten naar (licht)manisch of naar depressief.

Toch is het soms lastig om de nuances te kunnen zien. Een tijdje geleden had ik heel erge opruimwoede: ik had mijn hele huis gepoetst en opgeruimd, de administratie na twee jaar gedaan, een taart gebakken, Douwe Egbertspunten geteld, een legpuzzel afgemaakt en ik kwam er om half 1 ’s nachts achter dat ik nog niet had gegeten die dag. Al die tijd heb ik hard mee zitten zingen met Spotify. Dingen die je normaal ook zou kunnen doen als je (licht) manisch bent.

Toch voelde ik een verschil. Ik zat gewoon in een flow en voelde me goed, ook een beetje druk, maar ik voelde me niet (licht) manisch. Het hielp om te denken dat iedereen wel eens zo’n dag heeft. Daarbij was het mooi voorjaarsweer waardoor veel mensen opeens gaan opruimen.

Doordat mijn stemmingen zo drastisch wisselen eens in de zoveel tijd, vind ik het soms lastig om de grens te trekken van ‘wanneer is het nu te goed of te slecht?’ Bij mij is het een gevoel dat ik niet kan omschrijven, maar zodra ik het voel weet ik precies dat ik ben doorgeschoten.

Iedereen kent ook wel eens sombere dagen. Omdat ik zo doodsbang ben voor depressie, denk ik snel al op een sombere dag dat ik weer depressief raak. Meestal is dat niet het geval, dat heb ik mettertijd wel geleerd. Op die dagen zit ik de dag gewoon uit en bedenk ik dat ik gewoon mijn dag niet heb en het morgen gewoon over kan zijn. Pas wanneer die stemming twee dagen aanhoudt en ik voel me compleet lusteloos en oncomfortabel (want dat is wat ik voel tijdens een depressie), ga ik bij mezelf na dat het wel eens ‘raak’ zou kunnen zijn en bespreek ik dit met mijn FACT-team.

Wanneer ik een nacht amper heb geslapen, heeft dat invloed op mijn stemming of op mijn psychotische klachten. Ik kan me (licht) manisch voelen, maar ik kan ook achterdochtiger worden en banger voor mensen. Dit gaat weg wanneer ik genoeg heb geslapen. Ook merk ik dat wanneer ik mijn ochtendmedicatie ben vergeten, ik na twee uur erg hyper en blij word, waardoor ik denk dat ik (licht) manisch word. Ik heb nooit zo’n moeite met dat gevoel, maar het niet nemen van medicatie is ook weer een factor dat ervoor zorgt dat je je anders dan stabiel voelt.

Wanneer je een bipolaire stoornis hebt ben je altijd waakzaam wat betreft verschillende stemmingen. Het is goed om het in de gaten te houden, maar het hoeft niet altijd door te schieten. Daarom is het belangrijk om de nuances te kunnen blijven zien en (vooral) genoeg te slapen. Let op je grenzen en zorg voor een regelmatig leefpatroon. Het helpt me om door middel van een app elke dag bij te houden wat je stemming is en welke activiteiten je hebt uitgevoerd die dag, zodat hier een verband tussen kan ontstaan.

Iedereen heeft stemmingsschommelingen, dat is belangrijk om te weten. En wanneer het nou ‘te’ wordt, is helemaal aan jezelf. Je weet zelf het beste wanneer iets overmatig slecht of goed wordt. Bij iedereen met een bipolaire stoornis verschilt dit ook weer.