meisje kijkt naar klok

Nieuwsgierig Aagje en Mevrouw Ongeduld

Weet je nog? Vroeger? Sinterklaasavond, er werd geklopt, naar de voordeur rennen en daar stond ineens die mand of zak of doos vol met cadeautjes. Je kon als klein kind niet wachten om al daar in te duiken en overal het papier af te scheuren.

Bij mij in huis moest ik me altijd nog eventjes inhouden. Iedereen moest eerst nog een drankje, nootjes op tafel bijgevuld en ondertussen stond ik als zesjarige te springen WANT IK WILDE CADEAUTJES!!!! Eigenlijk is er in dertig jaar niets veranderd.

Peut heeft vorige week tegen mij verteld dat ze deze week een test wil afnemen bij me: de stip-vragenlijst. Een vragenlijst die gaat over hoe verschillende dimensies van je persoonlijkheid functioneren, bla bla bla. Eigenlijk een vragenlijst om te kijken in hoeverre er nog persoonlijkheidsproblematiek is en in hoeverre het puur om angst gaat. Best nuttig, voor beide kanten overigens.

Zij volgt namelijk nu een opleiding om goed met die lijst te werken. Gewoon een nascholing, zoals therapeuten en psychologen zo vaak doen. Alleen maar goed. Er worden constant nieuwe dingen ontwikkeld en het is fijn dat mijn Peut wat dat betreft helemaal bij is. Ze moet alleen nu oefenen met die lijst en ik mag haar proefkonijn zijn. Prima.

Dacht ik

Ik heb moeten beloven dat ik die lijst niet zou opzoeken, er niet naar zou researchen en al helemaal het protocol en de lijst niet zou lezen. De vragenlijst en protocol zijn namelijk gewoon zonder al te veel moeite te vinden. En dat is dus nu het probleem.

In drie seconden had ik zowel het protocol als de vragenlijst gevonden. Mijn handen jeuken om de boel te lezen. Maar. Het. Mag. Niet. Ik wil weten wat er in staat. Ik wil weten hoe die lijst in elkaar zit, waar ze naar kijken, hoe ik eventueel de uitslag kan beïnvloeden, welke antwoorden ik wel en niet kan geven, al dat soort dingen. Maar. Het. Mag. Niet. Het is dan namelijk zinloos om die vragenlijst nog af te nemen.

Maar ik wil zo graag

Zo heeft Peut me onbedoeld een gigantische oefening in emotieregulatie gegeven. Ik moet mijn eigen nieuwsgierigheid, ongeduld en dwang om controle te houden op wat anderen van me vinden allemaal in bedwang houden door niet op downloaden te klikken. Of niet eens op de link te klikken. Vreselijk!

Gelukkig zit er nog een klein persoonlijkheidsproblematiekrandje in mij: ik heb het nu omgedraaid. Als ik namelijk de vragenlijst of het protocol lees, verpest ik voor haar haar opleiding. Ik kan dan namelijk niet meer als proefkonijn en oefenmateriaal voor haar dienen. Immers: als de patiënt de lijst en protocol kent, is het vrij zinloos om hem nog af te nemen omdat deze dan het interview kan saboteren en manipuleren. Dat mag hoe dan ook niet, terwijl ik weet dat – als ik de informatie lees – ik dat per ga definitie doen.

Nog een paar dagen op mijn handen zitten, terwijl mijn vingers jeuken. Nog een paar dagen mezelf inhouden en niet op die link klikken. Geloof maar dat ik trouwens, als ze het interview met me heeft afgerond, alle informatie die er over de stip-vragenlijst te vinden is uit ga pluizen. Want dan mag het. Nu nog niet. Nog even niet. Zoals ik vroeger nog even niet de cadeautjes mocht uitpakken op sinterklaasavond.