meisje dat huilt

Niets liever dan samen verdrietig zijn

Ik lig in bed en denk na over hoe de wereld is. Ik las net iets van Dirk de Wachter. Hij stelde dat je alleen de schoonheid van het bestaan kan zien als je hem kan delen. Maar dat wat nog betekenisvoller is dan het delen van schoonheid, het delen van tranen is. Dat in contact over verdriet zich de echt liefde toont.

‘Nog betekenisvoller dan het delen van schoonheid, is het delen van de tranen. Om samen de lastigheden van het leven een plek te geven.’

Dirk de Wachter

Ik denk dat ik daar wel achter sta. Door verdriet te kunnen delen en kwetsbaar te zijn geef je iemand ook de kans om jou echt te kunnen zien. Daarnaast wordt verdriet minder overheersend als het er mag zijn en het niet hoeft te worden onderdrukt of verborgen. Verdriet is niks slechts. Iedereen kent verdriet en het is normaal. Emoties komen en gaan. Blijdschap is ook niet constant.

Waarom mag blijdschap er zijn, maar moeten we verdriet verbergen? Het verbergen van verdriet is eenzaam. En eenzaamheid voelt onveilig en maakt ongelukkig. We denken dat als we doen alsof we altijd alleen maar gelukkig en blij zijn, iedereen ons leuker of succesvoller vindt. We proberen hiermee te voorkomen dat iemand ons in de steek zal laten en dat we alleen zullen zijn, want dat voelt kwetsbaar, onverdraaglijk en gevaarlijk. Terwijl we er juist het tegenovergestelde mee bereiken. Als je verdriet niet deelt ben je eenzaam en raak je geïsoleerd. Je raakt mensen kwijt. Als je verdriet wel deelt is er een kans om niet meer alleen te zien. We zijn bang dat andere mensen ons zullen veroordelen, maar we veroordelen vooral ons zelf. Verdriet is niet slecht. Verdriet is mooi.

Verdrietig kunnen zijn werkt evolutionair en biologisch gezien in ons voordeel. Mensen zijn ‘groepsdieren’. We zijn voor ons voortbestaan afhankelijk van anderen. Verdriet heeft een beschermende functie. Als we verdrietig zijn willen andere mensen er voor ons zijn en ons troosten. Verdriet zorgt voor verbinding en een hechtere en sterkere band met de mensen om ons heen. Mensen zullen ons veiligheid proberen te bieden. We kunnen niet zonder het gevoel dat we veilig zijn. Sociale verbinding met anderen is niet optioneel, het is essentieel en noodzakelijk. Samen zijn we sterker dan alleen en samen kunnen we meer aan dan alleen. Samen is veel mooier dan alleen. Zonder anderen en veiligheid kan je ook niet weten, ervaren en leren wat liefde is. En wat is er zinvol en mooi aan het bestaan als er geen liefde is.

‘De kunst van het leven is de kunst van het ongelukkig zijn’.

Dirk de Wachter

Durf te vragen hoe het echt met iemand gaat. Ook al is dit eng. Vul niet voor iemand in hoe het gaat. Je doet iemand meer verdriet door het niet te vragen dan wel. Echt. Probeer te luisteren en het niet gelijk te willen oplossen of wegnemen. Er zijn is al meer goed dan genoeg. Ik denk dat het niet het verdriet is wat ons ongelukkig maakt. Ik denk dat wat ongelukkig maakt, de eenzaamheid is die er door ontstaat.

Zullen we meer liefhebben en zullen we proberen weer te leren om verdrietig te durven zijn…?

❤

Psychiater Dirk de Wachter schreef recent een nieuw boek, ‘De kunst van het ongelukkig zijn’:

‘Streven naar het geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis, daarentegen, is waar het leven om draait.’

Dirk de Wachter (De kunst van het ongelukkig zijn)