Schuldgevoelens en een negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld en schuldgevoel na seksueel misbruik

Een negatief zelfbeeld, het is één van de dingen waar mensen met een jeugdtrauma last van kunnen hebben. Een negatief zelfbeeld kan deels komen door de schuldgevoelen die ontstaan zijn.

Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan het komen door de dingen die degene die het trauma veroorzaakt zegt. Maar schuldgevoel is ook een overlevingsmechanisme om een situatie die machteloos voelde, door bijvoorbeeld ongelijke machtsverhoudingen, te overleven.

Als je daar een schuldgevoel bij hebt, heb je op zijn minst nog het idee dat je controle over de situatie had. Dan hoef je niet de verschrikkelijke machteloosheid te voelen, die er eigenlijk was. Dan hoef je niet te zien dat de mensen om je heen iets fout deden. Soms schaam je je ook omdat je bijvoorbeeld verstijfde, of voor jouw gevoel hebt ‘meegewerkt’.

Ik ben de laatste tijd veel bezig met mijn proces, mijn schuldgevoelens en mijn negatieve zelfbeeld.

Ik ben inmiddels wel zo ver dat ik zie dat mijn negatieve overtuigingen en gevoelens over mezelf niet kloppend zijn, maar toch zitten ze er vanuit het getraumatiseerde en gekwetste kind-deel nog wel erg in mijn systeem. Deels zijn die schuldgevoelens en overtuigingen mij aangepraat, maar ze komen bij mij ook vanuit een overlevingsstrategie.

Gisteren had ik een EMDR-sessie waarin we deze overtuigingen hebben aangepakt. Ik heb heel lang gedacht dat ik slecht was, schuldig aan het misbruik en de mishandeling. Dat is natuurlijk onzin, maar toch kan ik het niet altijd zo voelen.

Ik vind het daarom ook moeilijk om liefde van mensen om mij heen te accepteren, omdat deze overtuiging nog zo diep in mij ligt opgeslagen.

Ik sprak mijn angst uit: “Als ik zo slecht ben, dan moeten ze mij toch haast wel een keer pijn gaan doen?” Mijn psychologe maakte toen een hele mooie opmerking: “Dus eigenlijk zeg je dat de mensen in jouw omgeving dom zijn, omdat ze steeds maar niet inzien hoe slecht jij bent en ze je in hun leven willen? Dan zijn er wel een hoop domme mensen en noem je mij ook dom…” Ze bracht het met humor, maar het raakte me. Ook is er weer wat lading bij een bepaalde gebeurtenis afgegaan.

Er was ook een moment waarin ik boos durfde te zijn op de mensen die me getraumatiseerd hebben, ondanks de angst die er was tijdens de sessie. Mijn psychologe speelde daar op in en liet mij nog even extra die boosheid uitspreken, zodat de spanning even optimaal opliep om daarna te verminderen. Op het moment dat ik de boosheid voelde en merkte dat ik niet schuldig ben, werd ik geraakt in mijn pijn.

Want hoe kan alles wat gebeurd is waar zijn, als ik niet slecht ben? Ik kwam bij pijn en verdriet en er is iets groots veranderd.

Mijn systeem moet er nog aan wennen en opnieuw in balans komen. Doordat de overtuiging ‘Ik ben slecht’ eruit is gegooid, kan ik nu nog meer stilstaan bij het diepe verdriet en bij de echte pijn. En dat is moeilijk om te voelen, maar ook weer een stapje verder in het helingsproces.

Lees ook:

 • Deze blog gaat in op gevolgen van seksueel misbruik. Lees deze niet als je weet dat dit niet goed voor je is. Heb je behoefte aan een gesprek over je eigen ervaringen? Dan kun je contact opnemen met de vrijwilligers…

 • Sinds een klein jaar heb ik de beerput die “mijn jeugd” heet opengetrokken. Jarenlang heb ik gedaan alsof er niets met me aan de hand was, het prima met me ging en ik niemand nodig had. Ik ging van enorme…

4 reacties

 1. Wauw dit is echt precies waar ik nu doorheen ga. Alleen dan niet in therapie, sta weer op een wachtlijst en dat proces is gewoon begonnen. Maar ervaar het wel als iets positiefs, want door het toelaten van die pijn groeit er ook iets van eigenwaarde. Het bewust worden van alle automatische gedachten en gedragingen die bij een negatief zelfbeeld horen, en vooral dan te bedenken hoe ík wil denken of handelen, vind ik wel heel erg moeilijk en vermoeiend. Het is in mijn hele persoonlijkheid verweven. Bijzonder om te lezen dat jij hetzelfde doormaakt.

  1. Heel bijzonder dat je je zo herkent, wel naar natuurlijk dat je dit herkent,
   Maar het voelt daardoor wel iets minder alleen.

   Ik geloof er in dat ondanks alles in mijn persoonlijkheid verweven zit net zoals bij jou, er een mogelijkheid is dat het uit mijn systeem kan gaan.
   Dat er een weg is naar herstel en een positiever zelfbeeld, al is het hard werken. 😉

 2. wat beschrijf je het proces mooi.. intens en zwaar, maar dit levert ongetwijfeld wat goeds op..
  herken veel in het negatieve zelfbeeld… heel geniepig sluipt het altijd mijn gedachten en gevoel in.. heb dat nog steeds niet onder controle..
  dank je wel voor het delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.