meisje dat slaapt

Nachtmerries over het verleden

Nare dromen komen bijna elke nacht. Als ik geluk heb, laat mijn onderbewustzijn me slapen zonder wakker te worden. Maar meestal heb ik na een nachtmerrie een duidelijke herinnering van wat ik gedroomd heb. En vandaag was het een bijzonder slechte. 

Ik word wakker. Ik zit rechtop het bed, baad in het zweet en mijn hart maakt overuren. Alle stemmen in mijn hoofd zijn zo luid en zo rauw dat ze niet eens woorden meer tegen me schreeuwen, het is gewoon een muur van geraas. Het voelt alsof ik een levend, luid ademend gedrocht in me heb, nagelaten door de nare droom.

Ik raap mijn moed bij elkaar en sta op. Ik ben bang dat het kleine deel van mij dat toch aan de dag wil beginnen te zwak is om op te boksen tegen het deel dat me vertelt dat ik er toch niets moois meer van kan bakken. Ik moet alleen maar afwachten tot de dag voorbij is. Ik weet dat ik niet de enige ben die me zo voelt na een hevige nachtmerrie. Dan komt de wanhopig behoefte om te ontwarren. Ik moet leren loslaten. Na een nachtmerrie ben ik ervan overtuigd dat ik een van de weinige ben die constant dingen verknalt, terwijl alle anderen heel gelukkig hun leven leiden zonder ups en downs, twijfels en zorgen. De beelden uit mijn nachtmerrie duwen me steeds opnieuw mijn verleden in. 

Ik hoor wel eens dat het niet verstandig is om van nachtmerries af te willen omdat ze een functie zouden hebben. Het zou een manier zijn om met traumatische gebeurtenissen om te gaan. Doordat je ze ’s nachts nog eens meemaakt, zouden deze dromen helpen in het verwerkingsproces. Maar ik droom al jaren en er is nog steeds niets verwerkt. De nachtmerries blijven terugkomen. Het is een dagelijkse afspraak. Een soort gewoonte die me is aangeleerd. Met mijn nachtmerries wordt juist niets verwerkt. Ze zorgen enkel voor een verstoorde slaap, angstige nachten en natte pyjama’s.