My tired is tired

I’m so tired, even my tired is tired. Een van de vele plaatjes op Facebook die vertellen hoe ik mij voel. Ik ben zo ongelooflijk moe. Moe van mezelf, moe van de wereld, moe van mijn problematiek en moe van alle oplossingen die niet toereikend genoeg lijken. Ik ben weer aangemeld bij de GGZ en ik heb weer een intake gehad. Ik heb weer een adviesgesprek gehad, waarin mij weer is verteld wat er aan mij scheelt.

Maar nu is het eindelijk anders. Zo voelt het in elk geval. Er is echt naar mij geluisterd en er is doorgevraagd. Er is onderzoek gedaan met vragenlijsten. Er is mij gevraagd hoe ik mij voel en hoe zich dat uit. Er is gevraagd naar voorbeelden en naar hoe vaak het voorkomt. Als mijn antwoord niet helder was, werd er gevraagd om het te verduidelijken. Er was echt tijd voor mij.

Ik heb nu eindelijk een diagnose waar ik mij in kan vinden. Een diagnose die echt beschrijft hoe ik ben. En dit is zo fijn. Maar het voelt zo wrang. Het voelt alsof ik mijn tijd hiervoor heb verdaan. Alsof ik voor niks in intensieve therapie ben geweest. Het voelde al niet goed. Maar waarom ging ik dan? Omdat ik dacht dat ik er geen inbreng in had. Zij zijn de experts, zij zullen het wel weten. Zo naïef en zonde.

Vorige week werd er een start gemaakt met mijn nieuwe therapie. Ik moest een tijdlijn maken met alle heftige gebeurtenissen uit mijn verleden die ervoor gezorgd kunnen hebben dat ik mij waardeloos voel. Ik heb dit al vaker gedaan, dus de tijdlijn zelf was een eitje. Alleen beleefde ik het nu anders.
De therapeut met wie ik mijn sessie had, vertelde van tevoren dat het gesprek vooral verkennend was. We zouden in dit gesprek nergens diep op in gaan. Daar waren de volgende sessies voor. Ze vertelde dat dat echter niet betekende dat ze niet met me meeleeft. Bijzonder genoeg heb ik nog nooit eerder zoveel medeleven en begrip gevoeld in een gesprek als in het gesprek van vorige week.

Sinds 2013 ben ik al bezig met therapieën. Nooit eerder heb ik mij zo begrepen en gehoord gevoeld als vorige week. Dat is toch raar? Heb ik het dan fout gedaan? Heb ik fouten gemaakt in het ontvangen van de hulp? Was ik er nog niet klaar voor? Ik hoop dat de volgende sessies ook zo fijn zijn en dat de last op mijn schouders eindelijk een stukje lichter wordt.

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!