Muziek die me raakt

Muziek die me raakt

Het is weer het einde van het jaar. Tijd voor lijstjes. Ook al staan lijstjes bij mij eigenlijk het hele jaar in de spotlights.
In december vind ik het altijd leuk om te stemmen voor de Top2000. Muziek is belangrijk voor mij. Ik denk dat ik wel met zekerheid kan zeggen dat het grootste onderdeel van mijn verwerkingsproces het luisteren naar muziek is. Het vinden van een diepere betekenis in lyrics en vooral het creëren van een diepere betekenis voor mezelf. Er zijn een aantal nummers die altijd in mijn Top2000 lijstje terugkomen. Soms is dat omdat het volledige nummer mij wat doet en soms is dat omdat één specifieke tekst mij raakt.

Een voorbeeld hiervan is het nummer ‘Vincent’ van Don McLean. In dit nummer komt de volgende tekst voor: ‘This world was never meant for one as beautiful as you’. Deze tekst breekt mijn hart. Het nummer zelf gaat over Vincent van Gogh, echter betrek ik het nummer op mezelf.
Ik voel me vaak niet begrepen en ik ben bang dat andere mensen mijn kwaliteiten niet zien. Ik ben bang niet goed genoeg te zijn voor anderen. Bang dat mensen mij waardeloos vinden.
Als ik dit liedje luister en de genoemde tekst in het bijzonder, dan bedenk ik mij soms dat het niet uitmaakt of anderen mijn kwaliteiten zien. Als iets niet wordt gezien, betekent dat niet dat het niet bestaat. En ook al voel ik het niet altijd en denk ik het niet altijd, ergens weet ik dat ik wel goed genoeg ben.

Een ander nummer dat altijd terugkomt in mijn lijstje is ‘Heaven knows I’m miserable now’ van The Smiths. Het nummer beschrijft zo goed hoe een depressieve periode kan voelen voor mij. Vooral de tekst: ‘Oh, why do I give valuable time to people who don’t care if I live or die?’ Wanneer ik in een depressieve periode zit, wil ik niks. Alles voelt dan zinloos. Het voelt alsof het niemand wat boeit dat ik er ben. Dus ik wil er dan ook niet zijn. Of nou ja, ik wil er in elk geval geen moeite voor doen om er te zijn.
Ondanks dat dit heel zielig klinkt en de tekst mij misschien confronteert met mijn gedachtegang, vind ik het toch fijn om het nummer te horen. Het geeft een soort erkenning en herkenning.

Dit is precies wat muziek die mij raakt meestal doet. Het troost me, geeft me een knuffel en zegt me: ‘Je bent niet de enige. Voel maar wat je voelt. Laat het gebeuren, het is oké’. Muziek helpt mij in de acceptatie van mijn gevoelens. Want echt, het is oké om je even niet zo oké te voelen.

Lees ook:

3 reacties

  1. Bij mij gaat er geen dag voorbij zonder muziek. Ik kan ook zo genieten van nieuwe muziek, de lyrics luisteren en opzoek gaan naar de betekenis van het nummer en inderdaad ook een eigen betekenis voor mezelf eraan geven!
    top2000 staat nu ook zeker op hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.