Moeilijk of hoogbegaafd?

Moeilijk of hoogbegaafd?

Ik stel me aan. Ik heb geen groot trauma, ik ben niet mishandeld. Ik had (en heb) ouders die voor me klaar staan. Ik ben gesteund, verzorgd. Waarom ben ik dan zo moeilijk? Doe ik zo moeilijk? Waarom heb ik problemen met hechting en verlating, omgevingsprikkels, dissociaties, waarom straf ik mezelf al zo lang en nog zo vaak? Conclusie: ik ben gestoord, er klopt iets niet in mijn hoofd. Ik verzin alles. Ik wil gewoon aandacht.

Elke keer als mijn psychiater in contact probeert te komen met het jonge meisje van vroeger, de kwetsbare ik, komt er een golf van agressie in mij op. Het is gewoon onbehoorlijk dat ik zo moeilijk doe, zo zielig doe. Ik moet wel echt gestoord zijn om dit allemaal te verzinnen. Ik haat mezelf erom.

Boos op mezelf

Ja, oké, depressiviteit zit in mijn familie en een hang naar rigide structuren is mijn familie ook niet vreemd. Maar hoe komt het dan dat ik opgescheept zit met OCD en een obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis? Wat is er gebeurd? En waarom wil ik dat zo graag begrijpen? Het lijkt me soms belangrijker dan de vraag hoe ik ‘beter’ word. Ik wil zo graag een excuus voor mijn gedrag en mijn situatie, waarin ik niet alles kan, geen ‘normaal’ werk kan doen, niet altijd mee kan met familie of vrienden, zomaar boos word, mezelf isoleer, enzovoort. Ik wil niet steeds boos op mezelf moeten zijn.

Het is zo ontzettend lastig om mezelf niet te haten om wie ik ben. Dat maakt het ook heel moeilijk om dit stuk te schrijven. Ik heb heel lang kunnen ‘leven’ zonder gehoor te geven aan mijn problemen, totdat het echt niet meer ging. Nu ben ik alweer een paar jaar bezig met het meer accepteren van mijn problematiek, maar ik kan gewoon niet begrijpen waarom ik zo ben. Waarom ik zo moeilijk doe. Waarom zou ik mezelf mogen accepteren als ik geen goed ‘excuus’ heb voor mijn gedrag? Ik moet mezelf wel pijn doen en mezelf straffen voor mijn moeilijke gedrag, voor het feit dat ik niet 40 uur in de week kan werken en volledig deel kan nemen aan de maatschappij. En het enge is: ik vind dat een heel logische reactie.

Hoogbegaafdheidsproblematiek

Mijn psychiater noemt vaak het woord ‘hoogbegaafdheidsproblematiek’, al gebruikt hij nu vaker synoniemen of verstopte termen, omdat ik ontzettend kwaad op hem word als hij het gebruikt. Er is namelijk geen bewijs. Oké, ik ben slim, misschien zelfs bovengemiddeld slim als ik mijn leer- en studieresultaten mag geloven. Maar hoogbegaafd zijn is wel een stap daarboven, vind ik. Bovendien zou dat eerder moeten zijn opgemerkt, zeg ik dan.

Vervolgens schudt mijn psychiater zijn hoofd en vertelt dat er een verschil is tussen hoogbegaafd zijn en hoogbegaafdheidsproblematiek. In het eerste geval denkt iedereen al snel aan een kind dat twee klassen overslaat. Maar hoogbegaafdheidsproblematiek gaat over iets anders: over mensen die niet volledig of niet juist zijn gespiegeld in hun vroege kinderjaren. Er was zogenoemd een ‘mismatch’ tussen ouder en kind. Veel mensen die last hebben van deze problemen komen in therapie met het beeld van een gelukkige kindertijd, ze hebben succes op school en/of met werk, maar continu last van depressieve gevoelens en vervreemding. Ze hebben een enorme prestatiedwang en als het even niet lukt om te presteren, gaan ze gebukt onder het gevoel mislukt te zijn en hevige angst-, schuld- en schaamtegevoelens. Niet gepresteerd? Dan heb je geen bestaansrecht. Presteren staat op nummer 1, waardoor gevoelens en behoeften naar de achtergrond zijn verschoven. Mensen met hoogbegaafdheidsproblematiek reageren dan ook vaak streng, cynisch of spottend op hun eigen behoeften. De ratio heeft de controle, met als gevolg dat er vaak geen contact meer is met het lichaam.

Hoewel ik als een klein kind zo koppig boos blijf op mijn psychiater als hij dit uitgebreid uitlegt en met mijn ervaringen verbindt, voel ik ergens vanbinnen heel diep: hè hè eindelijk, ik word gezien en erkend! Het zijn steeds korte momenten en ik durf er nog lang niet altijd bij stil te staan, maar ik ben er al trots op dat het er soms is. Ook al doet mijn psychiater nog het grootste werk.

Nu ik zelf nog. Zou ik ooit van mezelf mogen zeggen dat ik last heb van hoogbegaafdheidsproblematiek? Zou ik deze tekst überhaupt durven te plaatsen? Het is de revolutie van mijn kwetsbare ik.

Lees ook:

 • schrijven

  En daar is dan het daadwerkelijke moment; ik moet mijn terugvalpreventieplan invullen. Ik was al een tijdje klaar om richting het afronden van mijn therapie te gaan. Nu komt het toch wel dichtbij. Als het laatste huiswerk heb ik (tot…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

13 reacties

 1. Heel mooi, dankjewel. En succes met accepteren en je kwetsbare kant er laten zijn. Want dan kunnen daar ook mooie dingen uit voort komen.
  En zo herkenbaar, als je het niet kunt verklaren dat het er niet mag zijn. Terwijl we dat met een griep ook niet doen.. stel dat de dokter zou zeggen ‘nee hoor, als u niet weet hoe u eraan gekomen bent dan kan het geen probleem zijn.’
  Fijn dat je psychiater meedenkt!

  1. Dank je voor je bericht en de vergelijking die je maakt met bijvoorbeeld naar de (huis)arts gaan. Toch denk ik dan meteen: ja, maar, dat is dan een duidelijk ziektebeeld. En bij mij is dat niet. Ugh, die vastgeroeste patronen..

 2. Pijnlijk herkenbaar. Een soort taboe voor mij, ik herken het, ik heb er al tal van keren over nagedacht maar nog nooit hardop durven uitspreken. Ofnee: ik bedenk mij ineens dat ik helemaal aan ‘t begin van mijn therapie zoektocht een therapeut had die geïrriteerd zei:’Waarom vertel je mij dat? ‘ nadat ik heel voorzichtig benoemde dat ze op de basisschool dachten dat ik hoogbegaafd was… Anyway. Misschien durf ik het na dit stukje nog ns aan te snijden… Mooi geschreven! Liefs. (ps ik heb een gebruikersnaam en blogs hier https://dsmmeisjes.nl/author/avermin/
  maar wordt steeds uitgelogd)

  1. Ik was vanavond de site (met name het inloggedeelte) aan het updaten, misschien is dat het probleem? Je reactie is in ieder geval onder je account verschenen, dat scheelt…
   Lees een van mijn persoonlijke blogs: Heel veel

  2. Hi, jeetje wat naar om te horen dat een hulpverlener zo op je heeft gereageerd. Ik zal je willen adviseren om het er nog eens over te hebben, maar zoals ik ook in eerdere blogs heb geschreven, wordt deze problematiek (bij volwassenen dan) in Nederland nog niet echt serieus genomen/onderzocht/besproken. Het is zeker in Nederland taboe om over jezelf te zeggen: ik ben hoogbegaafd of ik heb last van hoogbegaafdheidsproblematiek. Al helemaal als vrouw.. Dus er zullen zeker hulpverleners zijn die er slecht op reageren. Zo ben ik eerder gelabeld met een narcistische persoonlijkheidsstoornis en dan had ik het niet eens over hoogbegaafdheid, maar kwam het door ‘hoe ik op snel en direct in contact reageer’. Mijn tip: zoek de juiste hulpverlener voor jou, ook als dat eventjes duurt.

 3. Hoi Annedruif,

  Ik vind het knap dat je zo eerlijk en open durft te zijn. Het is lastig om te accepteren als je zo graag iets anders had gewild of willen zijn. Maar net zoals bij een griep, een gebroken been of een andere ziekte, kunnen we het van te voren niet inschatten, niet altijd begrijpen waarom we het hebben of krijgen.

  liefs Bewoordsel

  1. Bedankt! Het klinkt zo logisch zoals je het beschrijft, maar mijn hoofd denkt daar toch heel anders over. Het gaat me dan ook om de duidelijkheid van het ziektebeeld. Een gebroken been komt ergens door en is zichtbaar na onderzoek dat het een gebroken been is. Ik heb wel eens gevraagd om een hersenscan en dan zou ik in therapie gaan, haha, zo koppig ben ik.

 4. Het is alsof ik over mezelf lees! Ik ben ook een hele tijd gefrustreerd geweest dat ik geen ‘logische reden’ had voor mijn psychische problematiek. Jezelf accepteren is soms een lange weg, maar dit delen is in elk geval een grote stap, heel knap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.