Missen

Ik mis je, pap.

Lieve pap,

Over drie dagen ben je een heel jaar dood. Toen je nog leefde, heb ik je vaak gemist. We hadden de laatste jaren zo onze perikelen. Ik dacht altijd als ik je miste, dat erger missen niet kon. Maar zelfs nu je een jaar dood bent, lijkt het missen nog steeds elke dag een beetje erger te worden. Met jouw overlijden, is ook de hoop op ooit weer een goed gesprek gestorven.

Vroeger, toen ik nog wat kleiner was, was je ten voeten uit mijn grootste held. Ik keek zo tegen je op. Jouw warme handen die mijn hoofdpijn wegnamen en de dikke buik om tegenaan te kruipen als ik mij bang of verdrietig voelde. De levenslessen die je mij gaf, maar die ik blindelings naast me neerlegde, ik heb ze nu misschien wel harder nodig dan ooit. Had ik toen maar iets beter naar je geluisterd hè, pap. Het voelt gek, gek hoe alle narigheid die er tussen ons was ineens verdween toen je stierf. Het was ineens niet belangrijk meer hoeveel pijn je mij hebt gedaan. Toch voelt de pijn die ik jou deed nog steeds elke dag een beetje belangrijker.

Wist je echt dat ik van je hield? Weet je nu nog dat ik van je hou? Ben je trots? Ik zou je graag vertellen dat het niet zo heel goed gaat met mij. Ik voel me vaak ongelukkig en alleen. Pap, voelde jij je weleens zo ongelukkig? Ik denk het wel, toen Carla overleed, heb je je vast een tijd ontzettend eenzaam gevoeld. Ik vind het jammer dat je me toen niet geleerd hebt om goed met de dood om te gaan. Maar ik denk dat je het zelf ook niet goed wist. Ik denk dat de pijn te groot was. Maar weet je pap, ik heb nu een beetje hetzelfde probleem. De pijn van jou missen is ook te groot. Hoe moet dat nou pap, missen? Is daar een goede manier voor?

Soms zit ik in de tram en denk ik aan hoe fijn het zou zijn als je bij de volgende halte in zou stappen. Gewoon om even een stukje van mijn reis naast me te zitten. Je hoeft dan niks te zeggen. Maar mag ik dan wel weer even tegen je aan hangen? Mag ik dan, net als vroeger, mezelf heel eventjes onder je arm verstoppen? Haal je dan de hoofdpijn weer even weg, met die wonderhanden? En geef je dan een levensles, die ik wèl goed in mijn oren knopen kan?

Ik weet heus wel dat je niet instapt. Maar ik zou zo graag even met je kletsen pap. Het liefst zou ik de afgelopen jaren samen een beetje anders hebben beleefd, maar ik moet mij erbij neerleggen. Kun je zien wat ik allemaal doe? Ik ga straks een halfjaar naar Italië toe. Ik ga eindelijk mijn hart volgen. Één van de levenslessen die ik heb onthouden en waar ik nu eindelijk iets mee ga doen.

Voel je wat ik voel? De soms oorverdovende stilte in mijn hoofd. De angst en de rauwe rouw. Maar ook de momenten dat ik mij even intens gelukkig kan voelen. Ben je niet meer boos op me? Ik niet op jou. Denk ik. Je kon niet anders hè, pap? Ik hoop dat ik ooit wel leer om anders te kunnen. Houd je tot die tijd stiekem mijn hand vast? Als ik het weer zelf kan, laat je ook dan niet los? Wist ik het maar pap. Voelde ik die hand maar even echt. Ik hou van je pap, echt heel, heel veel.