mijn ware verhaal

Mijn ware verhaal – Karin Bloemen


Karin heeft lang genoeg gezwegen en vertelt nu open en bloot over haar lang bewaarde geheim. Ze maakt duidelijk hoe manipulatief een incestpleger te werk kan gaan en hoe hij een incestslachtoffer ‘vrijwillig’ kan laten meewerken. Ook wordt het duidelijk hoe het kan dat een slachtoffer zo lang kan blijven zwijgen.

“Terwijl Ben Kuijt in een gestaag tempo met me doet wat hij wil, draai ik alle knoppen om: mijn oren, mijn ogen, mijn gevoel, alles gaat uit. Ik ben niemand meer. Verkracht worden is een soort doodgaan.”

Welkom in de afschuwelijke jeugd van Karin Bloemen.
De pijn tussen haar benen is soms zo hevig dat ze niet kan stilzitten, waarna de leraar haar straft omdat ze niet stopt met wiebelen. Gestraft omdat ze lijdt onder de gevolgen van verkrachting.

Het boek ‘Mijn ware verhaal’ toont niet alleen Karins pijn, het laat ook zien hoe een heel gezin kan lijden onder incest. Voor mij werd dit heel voelbaar toen ik het gezin aan tafel zag zitten, de gespannen stilte voelde en zag hoe een van de zussen bleek en vermagerd met haar eten zat te schuiven, niet in staat om ook maar één hap te nemen.

Verleden en heden zijn met elkaar verbonden

Elk hoofdstuk begint met een scène uit het heden en voert je daarna terug naar het verleden. Hierdoor wordt duidelijk hoe het verleden en het heden met elkaar verbonden zijn, welke littekens er zijn overgebleven.

Het verhaal is geschreven in de ik-vorm en zowel het heden als verleden zijn beschreven in de tegenwoordige tijd. Dit zorgt ervoor dat je met elke lichaamsvezel het verhaal in wordt gezogen.

Het boek is duidelijk met veel aandacht voor de lezer geschreven. Karin geeft je niet zomaar een verhaal, ze geeft je een ervaring. Een ervaring die zoveel indruk maakt dat je deze nooit meer zult vergeten.

Vanaf een veilige afstand ervaren hoe zo’n leven is

Het boek leest als een film waarin je zelf de hoofdpersoon bent. Je hoort het fluitje van Ben Kuijt, voelt de vrees voor wat er nu weer gaat gebeuren, voelt zijn adem in je nek, snuift zijn walgelijke sigarettenlucht op, wordt misselijk en gaat vervolgens op zwart. Je mond weigert te praten en je voelt de intense hoop dat jouw moeder toch je boodschappen oppikt, die je met telepathische krachten naar haar toe zendt.

Ik heb zelf nooit ervaren hoe het is om te leven in een wereld vol incest of andere vormen van seksueel misbruik. Tijdens het lezen van dit boek heb ik vanaf een veilige afstand een beetje ervaren hoe heftig zo’n leven is, en ben ik gaan begrijpen hoe het toch kan dat een kind keer op keer bevestigend antwoordt op de vraag: “Dat vind je lekker hè?”

Meer erkenning en begrip voor slachtoffers

Dit boek is daarom uitermate geschikt voor mensen die onbekend zijn met dit onderwerp en willen begrijpen wat het inhoudt, hoe het werkt en hoe slachtoffers dit kunnen beleven. Deze mag wat mij betreft ook op de boekenplank van naasten en hulpverleners van mensen die te maken hebben (gehad) met seksueel misbruik. Zo kunnen we de slachtoffers de erkenning en het begrip geven die ze verdienen.

Ik denk dat dit boek ook zeker geschikt kan zijn voor lotgenoten. Hoewel iedereen een uniek verhaal heeft, zullen de gevoelens die het boek oproept herkenbaar zijn voor mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Karin probeert je te laten voelen: je bent niet de enige, het is niet jouw schuld en je bent het waard om je uit te spreken.

Wat ik wel lastig kan inschatten, is in hoeverre het verhaal kan triggeren. Karin deinst er niet voor terug om je misselijkmakende details te tonen, dus vraag jezelf van te voren af of je dit aankunt. Wellicht is het een goed idee om de belangrijkste naasten te vertellen als je van plan bent om dit boek te lezen, en vraag of zij je kunnen steunen als je het moeilijk krijgt.

Of je dit boek nu leest als lotgenoot, als naaste van, als hulpverlener of als buitenstaander: voor iedereen zitten er bruikbare boodschappen in dit verhaal.