denkend meisje

Mijn therapeut wil me helpen

Volgens mij heb jij het beste met mij voor. Dat kwam er tijdens een sessie in mij op, na meer dan een jaar schematherapie. Deze gedachte over mijn therapeut is een grote stap voor mij. 

Ik meldde mij aan voor schematherapie vanwege angstklachten die mijn leven beheersen. Het bleek een enorme stap voor mij om naar therapie te gaan. De eerste maanden was ik dagen voor de sessie al van slag. Ik was bang. Bang voor het reizen, bang om flauw te vallen tijdens de sessie, bang voor hem en zijn reacties. 

En toch is er langzamerhand iets veranderd. In plaats van dagen voor de sessie al van slag zijn werd dat een dag voor de sessie, een aantal uur voor de sessie en toen pas in de wachtkamer. Langzamerhand ging ik merken dat ik dingen met hem wilde bespreken: moeilijke gebeurtenissen of heftige gevoelens wilde ik delen. Want na zo’n sessie was er vaak de opluchting. 

En toen kwam het moment waarop ik dacht: jij bent er om mij te helpen. In de weken ervoor merkte ik al op dat ik positief thuis kwam: ik dacht dat mijn therapeut veranderd was. Hij was ontspannen, hij gaf suggesties waar ik iets mee kon. En toen bleek dat niet hij maar ik aan het veranderen ben. Ik ben meer ontspannen en ik sta open voor zijn suggesties. 

Dat besef betekent veel voor mij. Mijn enorme wantrouwen – mensen zijn er alleen maar op uit om mij te kwetsen – is aan het zakken. Mijn grote angst voor hem, en daarmee tegelijkertijd ook voor de wereld, zakt. 

Het gekke is dat ik nu zo helder zie dat hij me wil helpen, dat ik me niet kon voorstellen waarom ik dat eerder niet zag. Al die tijd, sessie na sessie, luistert hij geduldig. Hij is er voor mij als ik in paniek raak, hij is er voor me als ik dingen heel erg moeilijk vind. Op geen enkel moment heeft hij iets gezegd dat onaardig was, waarmee hij mij belachelijk wilde maken. De angst om gekwetst te worden zit blijkbaar zo diep dat het ruim een jaar duurde om hem, mijn therapeut, langzaam toe te laten. 

Ik ben er nog niet, stress en angst spelen nog steeds een grote rol in mijn leven. Maar langzamerhand komt er ademruimte en ga ik de dingen anders zien.