Aapjes

Mijn spiegelbeeld klopt niet

Spiegelen is het onderbewust nadoen van wat je bij een ander ziet, bijvoorbeeld de gezichtsuitdrukking of lichaamshouding. Wat jij non-verbaal uitzendt, zie je eigenlijk terug in de ander en andersom. Gedacht wordt dat het heel erg belangrijk is dat ouders hun kinderen spiegelen om gezonde hechting te laten plaatsvinden. Eigenlijk kun je het zien als een gesprek zonder woorden, waarin het toch duidelijk is dat beide partijen elkaar verstaan want ze zien zichzelf terug in de ander.

Wanneer je als kind niet of onjuist gespiegeld wordt, kan dit dus een groot effect hebben op je zelfbeeld. Waar baseer je je zelfbeeld op als je opvoeders jou geen spiegel voorhouden waarin je jezelf kunt zien? Wat gebeurt er als een kind ziet dat de ouders alleen maar met zwaarte reageren of met desinteresse? In die spiegel ziet het kind misschien wel dat het niet goed genoeg is, niet de moeite waard of simpelweg te veel. Correct spiegelen is voor een kind daarentegen dé bevestiging van gezien worden en een mogelijkheid om zichzelf te leren kennen.

Dat spiegelen gaat de rest van je leven door, in alle gesprekken die je voert, in al die keren dat je op je werk in gesprek bent met de baas en hem onbewust nadoet om hem tevreden houden of wanneer je tijdens een etentje je vork en mes weglegt, precies op het moment dat je partner dit ook doet. Er zijn zelfs trainingen die mensen beter leren spiegelen, om meer gewaardeerd worden in het sociale leven.

Maar wat als iemand je spiegelt en jij jezelf niet terugziet? Mij overkomt dat steeds vaker. Ik voer een gesprek, voel me doodsbang, maar zie respect in de ogen van een ander. Ik zie dat ze denken ‘wat een slimme meid, wat kan zij goed praten’. Vanbinnen voel ik me echter niets waard. Of laatst bijvoorbeeld, ik vertelde iets verdrietigs over mezelf aan iemand, maar zelf voelde ik er niks bij. Toch zag ik bij die ander tranen in de ogen verschijnen. Wat ik zei raakte haar wél, maar mij niet.

Naast die non-verbale spiegels, kloppen de verbale voor mij ook niet. Mensen zeggen me dat ik mooi ben, slim, waardevol, grappig, sterk, vol doorzettingsvermogen. Ik zie, als ik aan mezelf denk, alleen maar een leeg, waardeloos omhulsel of een lomp wezen dat veel te veel is. Hoe zou ik mezelf anders omschrijven? Geen idee. Wanneer ik mijzelf in de ogen van anderen zie, herken ik mezelf dan ook niet en kijk ik snel weg. Dát spiegelbeeld klopt niet voor mij.

Tot er vandaag een kwartje viel. Misschien ben ik wél dat slimme meisje dat ik weerkaatst zag tijdens mijn sollicitatiegesprek. Wél die persoon met dat verdrietige verhaal wat ik herkende in de betraande ogen van mijn therapeute. Wél die leuke persoon die mensen beschrijven als ze het over mij hebben. Misschien spiegelen zij me juist ontzettend goed, maar is het gewoon voor het eerst dat ik op de júiste manier gespiegeld word.

Misschien klopten mijn oude spiegels niet.
De woedende ogen van mijn moeder, toen ik haar mijn zorgen toevertrouwde.
De wanhopige ogen van mijn vader, toen ik enorm veel pijn had.
De koude ogen van mijn moeder, toen ik haar hulp nodig had.
De ontkennende blik van mijn vader, toen ik enorme paniekaanvallen had.

De spiegels in mijn opvoeding waren er, maar ze waren vervormd. Net als mijn zelfbeeld.

Ik geloof dat ik de mensen van nu wat vaker in de ogen moet gaan kijken om te leren van wat ik daar zie. Tijd om die oude spiegels te laten vallen en te vervangen voor nieuwe. Scherven brengen geluk, zeggen ze.