Mijn mooiste kerstcadeau

Mijn mooiste kerstcadeau

Laatst ben ik erachter gekomen wat mijn drie grootste angsten zijn. Namelijk controleverlies, op mezelf moeten vertrouwen en in de steek gelaten worden. Afgelopen week was pijnlijk, maar het is een van de mooiste lessen die ik tot nu toe heb mogen leren.

Je weet pas hoeveel je gegroeid bent als je in een situatie staat die moeilijk is, eentje waarvan je dacht dat je die niet goed zou kunnen handelen. Het ergste voor iemand met een borderline-achtergrond is toch wel als iemand bij je weggaat. En dat is gebeurd…

Ik wil niet echt dieper in gaan op hoe en wat. De jongen is geen klootzak. Hij is de liefste man die ik ooit heb ontmoet, naast mijn vader dan. Alleen dit gaat niet over hem, dit gaat over wat ik heb geleerd en over wat ik wil delen.

Wat ik nog goed weet is dat ik mezelf nooit durfde te vertrouwen. Het eerste jaar van mijn herstel was ik bang voor wat er komen ging, omdat ik niet zeker wist of ik het aankon. Ik heb toen moeilijke tijden gekend waar ik wel doorheen ben gekomen, maar met trillende benen.

Deze keer was het eigenlijk een ​worst case scenario. Ik had een relatie dus ik moest knokken, harder dan anderen. Ik ben nu eenmaal niet de makkelijkste en heb heftige hechtingsproblematiek. In het begin durfde ik het niet eens aan te gaan, want ik was overtuigd dat hij uiteindelijk weg zou gaan. Wat ook is gebeurd. Alleen stortte deze keer mijn wereld niet in.

De groei is dat ik in plaats van in paniek raken het mezelf toestond om te huilen. Ik heb gebeden om me alsjeblieft de realiteit te laten accepteren zoals die is. Ik heb alle gekke gedachten toegelaten, maar er niet naar gehandeld. Ik stond mezelf toe deze eerste paar dagen heel veel te huilen, ijs te eten en er lekker in te blijven hangen. En daar waar ik vroeger zo bang zou zijn geweest voor mezelf, wist ik deze keer dat ik hier clean doorheen ging komen.

Ik ga wat extra naar meetings, neem wat meer rust, praat erover met mensen, luister muziek, schrijf gedichten, neem even geen contact met hem op en zorg vooral goed voor mezelf.  Ja…ik baal van de kerstdagen die komen gaan, maar ook die zal ik doorkomen, samen met de mensen van wie ik houd.

Voor een ander kan dit misschien als vanzelfsprekend klinken, maar ik ben altijd als de dood geweest dat ik mezelf van kant zou maken, mezelf zou verwonden of weer zou gaan drinken als er weer iets zou gebeuren. Maar deze keer kijk ik naar mijn voeten en zie ik dat ik nog steeds sta. Ik voel me elke dag beter en kijk naar wat ik heb geleerd in plaats van weer in die vicieuze cirkel van falen te belanden met gedachten als ‘zie je wel dat ik het niet kan’ en ‘dit is precies waarom ik hem op afstand probeerde te houden’.

Het is een paar dagen geleden, het ene moment jank ik mijn ogen eruit en het andere moment ben ik positief over wat er komen gaat. Het is niet gegaan zoals ik wilde, alles is anders gelopen, ik heb totaal geen controle hierover. Maar ik straf mezelf niet meer af. Ik voel me niet schuldig. Ik heb mijn best gedaan.

Ik ben moedig geweest. Zonder zekerheid ben ik de liefde aangegaan en heb ik een risico genomen. Het is het deze keer niet voor mij geworden, maar ik ben oké. Ik heb mezelf en de mensen om me heen. Ik kan mezelf weer vertrouwen en dat is het mooiste cadeau wat ik met kerst kon ontvangen.

Lees ook:

  • Hoe ik leerde zwemmen

    ‘Het leven is de zee. Wij reiken je de zwembandjes aan, maar uiteindelijk moet je toch zónder leren zwemmen...’ Dit zei één van mijn behandelaren zo’n twee jaar geleden tegen mij. Tegen ons, er was…

  • woman street walking girl

    Mijn depressie verdween toen ik al mijn valse zekerheden opgaf. Alles waarvan ik dacht niet zonder te kunnen, liet ik los. Toen rouwde ik erom. Daarna voelde ik me vrij. Het leven voelde schoon en…

  • pexels photo

    Ik droom woedende dromen waarin ik allesvernietigend kwaad ben. Ik ben destructief, ik schreeuw, ik doe pijn en dat alles zonder schaamte. Ik ben zo kwaad dat mijn schuldgevoel erdoor lijkt te wijken. Ik maak…

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.