Mijn leven is een groot toneelstuk

Soms voelt het als één grote show. Ik doe mijn make-up, kleed me aan en doe mijn haar. Ik zorg dat ik er op mijn best uit zie. Van buiten dan, want vanbinnen blijf ik lelijk.
Het is één groot toneelstuk, en ik speel de hoofdrol…

“Open je je ogen met een traan of met een lach?” Een zin uit het liedje ‘Mooi’ van Marco Borsato. Ik open vaak mijn ogen met een traan. En dat is geen traan van geluk. Het gebeurt ook wel dat ik mijn ogen open met een lach, maar die verdwijnt vaak snel weer. Ik móet namelijk straks weer op. Het is weer mijn beurt om mijn rol te spelen en te presteren.

En zo begin ik mijn dag.

Als ik naar mijn werk ga probeer ik mezelf op te vrolijken in de auto door de muziek aan te zetten. Soms zing ik zelfs mee als ik daarvoor in de stemming ben. En als het echt slecht gaat, oefen ik mijn glimlach in de achteruitkijkspiegel terwijl ik voor het stoplicht sta. Ik begroet iedereen met een glimlach en lach ook hardop als er grappen worden gemaakt. Zelfs al worden er grappen gemaakt over dat ik maar drie dagen per week drie uurtjes werk en straks alweer ‘lekker’ naar huis mag. Vervolgens stap ik opgelucht in de auto en mag ik eindelijk van het podium af.

Als ik een afspraak heb met mijn psycholoog voelt het als een auditie. Ik wil er op mijn best uit zien en wil laten zien en horen wat voor leuke dingen ik heb meegemaakt. Onderweg zeg ik tegen mezelf dat dat niet de bedoeling is en ik open en eerlijk moet zijn. Ik verzamel mijn moed en glimlach vrolijk naar hem als ik aan de beurt ben. Ik probeer eromheen te draaien, probeer niet te laten zien dat ik slechte dagen heb meegemaakt. Ik moet deze auditie halen en mij van mijn beste kant laten zien.

Als ik thuis alleen ben, kan ik mezelf zijn. Maar dat is niet altijd fijn. Ik zak dieper en dieper in mijn kuil en heb geen zin om eruit te komen. Maar wat maakt het uit? Niemand ziet mij, de gordijnen van het podium zijn gesloten.

Zelfs voor mijn familie, vrienden en vriendje houd ik me groot en sterk. Ik probeer te stralen en de ster te blijven in mijn toneelstuk.

Ik probeer altijd mijn blogs positief te laten eindigen. Dat doe ik niet per se voor mezelf, maar voor jullie. Ik wil dat degene die dit leest hoop en positiviteit mee krijgt. Maar deze keer doe ik dat niet. Ik ga niet ook hier mijn toneelstukje blijven spelen.

Lees ook:

  • pexels photo 190574

    "Nee, ik werk niet. Nee, ik heb niet gestudeerd. Ja, ik heb het vwo afgerond. Nee, ik werk en studeer niet omdat er een destructief motortje in mijn hoofd zit. Altijd. Schreeuwend. "MEER, BETER, MEER, BETER, NOG MEER, NOG MEER,…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer