Mijn depressie is niet alleen mijn schuld

Mijn depressie is niet alleen mijn schuld

Ik wil zo graag het taboe op depressie doorbreken, maar ik durf er niet eens voor uit te komen dat ik zélf depressief ben. Telkens weer voelt het als vragen om aandacht, zwakte en laat ik – in mijn ogen – daarmee zien dat ik eigenlijk al afgewezen ben als persoon.

Ik wéét dat het niet zo is, maar het zijn wel de gedachtes die door mijn hoofd gaan als ik iemand vertel dat ik depressief ben. Bang dat ze alles wat ik doe zullen linken aan mijn depressie. Bang dat ze me niet meer zien als een ‘gewoon’ mens, maar als die rare met mentale problemen. Ik voel me niet zo zeer afgewezen omdat ik mezelf afwijs. Het is vooral de schaamte tegenover andere mensen, de schaamte voor de gedachtes die zij over mij gaan hebben.

Ik weet diep van binnen wel dat ik een goed mens ben. Maar op de een of andere manier blijven meningen en afwijzingen van anderen zoveel beter hangen. Daaruit ontstaan aannames en zo bedenkt mijn hoofd een heel eigen verhaal over wat de buitenwereld zogenaamd van me denkt.

Ik ben dus zeker schuldig aan het in stand houden van mijn depressie, maar ik ben niet de enige. We zijn állemaal schuldig, als maatschappij, want het aantal mensen met depressies en suïcidale gedachten groeit nog steeds. We moeten eens ophouden met het probleem enkel bij de mensen met depressie te leggen.

We zouden elkaar kunnen helpen door even wat meer na te denken bij wat we zeggen. Door wat vaker een complimentje te geven, of een vraag te stellen. Ik doe tientallen dingen om beter te worden, maar vaak wordt het niet opgemerkt of wordt er gezegd dat ik niks doe. Dat ik dom ben. Naïef. Dat het aan mij en mijn depressie ligt. Dat anderen me nooit zo leuk zouden vinden als ze me ‘echt’ zouden kennen. Dat ik altijd onzeker zal blijven. Ja, zo houdt je een depressie wel in stand.

Tegenwoordig wordt er al snel gezegd dat je ‘niks’ doet als je niet fulltime werkt of naar school gaat. Dat is onze definitie van normaal zijn. Maar als we allemaal eens wat meer aan onszelf zouden werken en daar ook de ruimte voor zouden krijgen… hoe zou de wereld er dan uitzien?

Lees ook:

 • Ik zink

  Ik kijk op de klok. Het is nog maar 10 uur 's ochtends. De dag die voor me ligt lijkt een eindeloze marteling. De pijn die ik voel is jammerend en intens. Ik sop de…

 • Open over mijn depressie

  Ik ben iemand die openlijk uitkomt voor het feit dat ik een depressie heb. Ik zou niet weten waarom dat raar zou zijn. Aan ziek zijn kun je niks doen, dus waarom zou je je…

 • ik ben onaantastbaar rennend meisje

  Als je net zo lang doet alsof alles goed gaat verdwijnen alle narigheden vanzelf wel. Het is een strategie die goed voor me werkte in tijden dat het trappelen of verzuipen was. In tijden dat…

2 reacties

 1. Als we allemaal naar de psycholoog zouden gaan zoals naar de tandarts, voor onze halfjaarljkse controle. Als psychisch lijden geen zwakte is waar je van kan genezen, maar een menselijke overgangsrite naar de volgende fase waarvan je de sporen ook daarna trots meedraagt. Als niemand meer zou denken dat ze zeker zelf schuldig is aan wat ze al dan niet voelt, omdat het geen schuld is maar een gift. Dan zou de wereld veel mooier zijn <3
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Luxeprobleem

 2. Depressie staat vaak voor leegte, die buiten ons zelf wordt veroorzaakt. Vaak houden we deze zelf onbewust in stand, maar we zijn niet schuldig aan onze depressie(s). Een belangrijke sleutel ligt in de maatschappij, het voel niet erkent te worden kan bijvoorbeeld deze leegte veroorzaken. We leven in een maatschappij, waar we zeer – waarschijnlijk té – individualistisch zijn. We moeten elkaar weer vinden om onze leegtes weer te vullen, om liefde te geven en te ontvangen.

  Ik ontdekte dat mijn depressie veroorzaakt wordt door de leegte, die het gebrek van liefde van mijn moeder achterliet. Nu ik het verdriet hierom geaccepteerd heb, kan ik verder werken aan mijn herstel, door weer in contact te treden met mijn innerlijke kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik toon graag een persoonlijke blog onder mijn reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.