meisje met handen voor de ogen

Mijn dag was niet van mij

Vandaag was een verrassend goede dag. Ik kwam op tijd uit bed (voor een zondag), heb koekjes gebakken, met een vriendin afgesproken, de afwas gedaan én zelfs nog een avondmaaltijd gekookt. Ik voelde me goed, zorgeloos – alles was ineens goed te overzien.

Maar toen, rond zeven uur ‘s avonds, ging de knop om. Ik realiseer me dat ‘mijn’ goede dag niet van mij was – ik was namelijk helemaal niet mezelf; een andere alter had het roer overgenomen.

Bij deze alter realiseer ik me altijd pas achteraf dat zij het was. De verschillen zijn kleiner dan met andere delen. Dit deel is… net als ik, maar dan zorgelozer. Net als ik, maar met minder (of geen) zware emoties. Net als ik, maar dan dat dingen lukken. Waar ik denk ‘het zou leuk zijn om koekjes te bakken’, is dit deel een stuk actiever; ze bakt koekjes, kookt een avondmaaltijd, spreekt met een vriendin af, doet de afwas, verschoont het bed. Die hoeveelheid dingen lukt mij, als het goed gaat, misschien in 2 of 3 dagen.

Het is frustrerend. Eerst de realisatie: ‘oh fuck, de hele dag was van haar’. Vervolgens de vervreemding. Dat ik me het goede gevoel met de beste wil van de wereld niet voor de geest kan halen. Het is dat ze wat heeft geschreven, anders had ik me wellicht helemaal niet gerealiseerd dat er een switch was geweest.

In media worden switches tussen alters vaak erg dramatisch en drastisch afgebeeld, alsof er een acute switch is en het meteen glashelder is dat een andere alter ‘het heeft overgenomen’. In de werkelijkheid duurt een switch soms minuten of uren. Zijn er uren of dagen waarin ik geen idee heb wie ik ben, maar ergens tussenin zweef.

Ik probeer te onthouden dat ik nog steeds trots mag zijn op de goede dag, zelfs al was het niet míjn dag. Ik heb de versgebakken koekjes om van te genieten en kan vanavond in een schoon bed gaan liggen. Maar eigenlijk… eigenlijk maakt het me alleen maar verdrietig. Dit zijn de momenten waarop ik het dissociëren gek genoeg erg moeilijk vind.

Het is een confrontatie met de wisselvalligheid van mijn ‘ik’, zelfs al hebben de mensen waarmee ik vandaag contact heb gehad hoogstwaarschijnlijk niets doorgehad. Het is niet kunnen vasthouden hoe het voelt, het is terugdenken aan de dag en overvallen worden door een enorm ‘dit was niet echt’-gevoel. Alsof er een dikke laag nepte overheen gegoten is.

Ik zou willen dat ik me vaker kon voelen zoals dit deel zich voelt. Wie weet lukt dat ooit, als we verder komen in therapie en de muren tussen de delen vervagen – maar op dit moment zijn we nog kilometers verwijderd van dat punt. Het is tijd om de klap van mijn realiteit weer te verwerken: ik ben Sae en vandaag was ik er even niet. Ik weet niet waar ik wel was, maar gelukkig heb ik de vage en ontvreemde herinneringen van een goede dag.

Lees ook:

 • auto rijden

  Daar ging ik dan, vol goede moed naar de vijfde keer therapie. Gezien ik pas net begonnen ben ervaar ik veel weerstand en zijn er 'delen' die mijn therapeut liever ontlopen, niet op willen komen dagen en me uren, soms…

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

4 reacties

 1. Dit lijkt me zó heftig. En een goede dag wordt dan ineens ook heel verwarrend, want was het echt een goede dag of niet? Ik vind wel dat je het heel duidelijk uitlegt hier. Ik geef eerlijk toe dat ik ook het beeld heb dat de media er vaak van schetst en dat klopt dus niet (altijd).
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Zo maak je mij boos

 2. Dankjewel voor je reactie, Naomi! Het is inderdaad een gesprek wat ik ook met Rivka had toen zij m’n blog had gelezen, over wanneer een dag nou góed is dan. Mijn antwoord was uiteindelijk dat mijn goede dagen goed zijn als ík me goed voel, los van hoe het met de andere delen gaat – want dat is in hoeverre de delen los van elkaar staan. En dat geldt dus ook voor andere delen; het deel waar ik het over heb in deze blog is zich een stuk minder bewust van de dissociatie en problematiek, zij vindt meestal dat het allemaal maar onzin is :’)

  Enne, mocht je nog vragen hebben (gebaseerd op je media-ervaringen of gewoon zomaar), laat het dan vooral weten 🙂 Wie weet kan ik ze beantwoorden of er zelfs een blog aan wijden haha!

  Liefs, Sae

  1. Beste Sae,
   Bedankt voor je blogs over dsnao/agds. Ik worstel met hetzelfde en jou blogs lezen maakt dat het minder gek en eenzaam voelt. Want ja uit meerdere delen bestaan voelt soms zo vreemd en ook verdrietig. Dat je de ene dag heel actief kunt zijn omdat er overlevers en helpers meehelpen om de dagelijkse bezigheden te doen. En een andere dag tot niks kunnen komen en alleen willen vluchten, slapen….om de werkelijke pijn niet te voelen….

   1. Hee Jildou,
    Wat fijn om te lezen dat je iets hebt aan mijn blogs – ik herken het gevoel van eenzaamheid en ‘ik ben gek’ helaas maar al te goed… Ook het verschil in je kunnen wat je beschrijft, is erg herkenbaar. Ik hoop dat je therapie hebt waarin je kunt werken aan en met de binnenwereld en dat je wat fijne mensen om je heen hebt!
    Liefs, Sae

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.