meisje bij muur

Mensen met een psychose

Psychotisch zijn. Als je hier geen ervaring mee hebt, dan denk je misschien aan die enge man die met een mes in zijn handen staat te schreeuwen op het dak van een flatgebouw. Of die dakloze vrouw die in elkaar zit gedoken en met zichzelf lijkt te praten. Toch zijn er veel meer soorten van psychotisch zijn. Natuurlijk is het gros van de verwarde mensen die van straat worden geplukt psychotisch, maar er zijn ook mensen die in hun eigen thuisomgeving psychotisch zijn. 

Zoals ik. Ik ben regelmatig enkele dagen psychotisch maar ik hoef er niet voor worden opgenomen. Mijn omgeving en ik weten hoe het verloopt, wat we moeten doen en wanneer het weggaat. Als ik een psychose heb dan zie ik dingen. Soms zie ik mensen uit de muur komen en soms zie ik mensen achter me aanlopen, waar ik ook ga. De mensen uit de muur zijn het engst en daar heb ik het meest aan moeten wennen. Mijn muur wordt dan een apart kleur grijs en de mensen stappen er uit. Het zijn meestal vier tot acht mensen en ze hebben allemaal een gekleurd pak aan. Rood, groen of blauw. De rode zijn het meest boos op mij. Ze zeggen gemene dingen, schelden mij uit en gaan in op mijn onzekerheden. De groene en blauwe vallen mee, die zeggen niet zoveel. 

Ik denk zelf dat ik het geluk heb dat ik een goed systeem heb [een systeem bestaat uit mensen in je directe omgeving, red.] Mijn vriend weet precies wat hij moet doen. Hoe hij mij moet helpen en geruststellen en vaak gaan de hallucinaties dan na drie tot vijf dagen vanzelf weer weg. Meestal weet ik mezelf ook wel in bedwang te houden. Behalve die ene keer…

Mijn hallucinaties zeggen altijd dat ik naar buiten moet gaan. Ik weet niet waarom. Er gebeurt ook niks als ik naar buiten ga. Op een dag was ik alleen thuis ’s avonds en begonnen mijn hallucinaties. Ze zeiden dat ik naar het treinstation moest en mezelf onder de trein moest gooien. Eerst heb ik er hevig weerstand aan geboden, maar op gegeven moment ging dat niet meer en heb ik er gehoor aan gegeven. Uiteindelijk ben ik door de politie van het spoor geplukt. Toen was ik inderdaad die verwarde vrouw waar iedereen naar keek. 

Maar in het algemeen gaat het goed en heb ik de psychotische verschijnselen goed onder controle. Dit allemaal met behulp van een goede dosis medicatie en met behulp van mijn systeem.