wagentje met toiletrollen

Meningen over het coronavirus

Mijn sociale kring is klein, want ik ben graag alleen. Onbegrijpelijk voor mensen die altijd omringd willen zijn door mensen, maar voor mij zijn rust en stilte van levensbelang. Eigenlijk verandert er voor mij dus weinig door de corona-maatregelen, zou je denken.

Maar ik werk in de zorg. Terwijl de meeste mensen thuis blijven, help ik anderen met wassen, aankleden, voeding, noem het maar op. Een groot risico, want de afstand tussen mij en de patiënten is lang niet altijd de ruim 1,5 meter die het RIVM adviseert. Talloze maatregelen vliegen ons om de oren. We willen onszelf beschermen, maar ook onze bewoners, de kwetsbare ouderen. Bezoek mag niet meer binnenkomen, vergaderingen en cursussen gaan voorlopig niet door, de gangen zijn verlaten. We wachten met z’n allen op wat komen gaat. De één is optimistisch, de ander doodsbang. Kunnen wij het virus wel buitenhouden? Tot nu toe is er nog niemand ziek binnen de zorginstelling waar ik werk, ook al weten we dat de ziekte zich razendsnel kan verspreiden, ook door mensen die alleen milde symptomen hebben of klachtenvrij zijn.

Net als bijna alle dagen, maakte ik vanmiddag een korte wandeling. Dit is belangrijk, omdat ik op deze manier mijn psychische klachten onder controle kan houden. Nu een groot deel van Nederland thuis zit en de zon volop schijnt, is het ongelofelijk druk op de plekken waar ik normaal gesproken tot rust kom, iets waar ik vreselijk van kan balen. Wat me vandaag opviel waren de grote verschillen in wat mensen droegen. De één had een shirt aan met korte mouwen, de ander een winterjas, sjaal en handschoenen. Een enorm contrast. Ik besefte weer eens hoe verschillend iedereen naar de dingen kijkt. Wat voor de één als een warm voorjaar voelt, is voor de ander een koude winterdag. En dat maakt dit virus voor mij misschien wel het lastigst. Ik zal je uitleggen waarom:

Mijn sociale angst komt onder andere voort uit de meningen van anderen. Kritiek en veroordelingen wil ik te allen tijde zien te voorkomen, iets wat in deze onzekere tijd niet lukt. De één vindt dat je binnen moet blijven, terwijl de ander het juist toejuicht als je een rondje gaat lopen. Sommige mensen willen alles over dit virus weten, anderen besluiten om de grote hoeveelheid informatie te filteren en alleen datgene te bekijken wat voor hen belangrijk is. De keuzes die je maakt, kunnen anderen ronduit belachelijk vinden. We maken ruzie over naar de winkel gaan of over de grote hoeveelheden boodschappen die gedaan worden. Het mag niet, is onterecht, of zelfs onverantwoord, terwijl er misschien een hele goede reden voor is om het wel te doen.

Zullen we proberen om wat liever te zijn voor elkaar? Geen verwijten maken om wat niet mag, maar blijven communiceren om elkaars keuzes te kunnen begrijpen? We worden er allemaal door getroffen, hoe we daarmee omgaan, bepalen we zelf, zolang we ons maar houden aan de richtlijnen van het RIVM.