pillenpotjes

Medicatie bij psychische problemen, lust of last?

Al meerdere jaren ben ik een gebruiker van medicatie voor mijn psychische problemen. Verschillende middelen heb ik geslikt of geprobeerd. Het ene middel had meer effect dan het andere middel. Inmiddels ben ik begonnen met een, voor mij nieuwe, combinatie van antidepressiva en antipsychotica. 

In de afgelopen jaren heb ik veel verschillende meningen gehoord over medicatie. De ene persoon adviseerde mij om juist wel medicatie te gaan slikken, de andere persoon adviseerde juist het tegenovergestelde. Dit voelde soms erg verwarrend.

Nu ben ik op een punt dat ik er een eigen mening over heb kunnen vormen. Mijn hulpvraag is voor mij duidelijk rondom het slikken van medicatie. De spanning in mij loopt te vaak erg hoog op. Hierdoor kan ik niet meer handelen en kan ik niet meer voor mijzelf zorgen. De spanning verlagen is dan ook bijna onmogelijk voor mij op dat soort momenten.

Daar komt voor mij de medicatie om de hoek kijken. Want hoe kan ik aan mijzelf werken als de spanning in mij zo hoog is en mij in de weg zit? Ik heb iets nodig wat de ergste pieken er vanaf kan halen, zodat ik het daarna weer zelf kan. En ik heb dat gevonden in de vorm van medicatie.

Betekent dit dat dat voor iedereen zo is? Nee, natuurlijk niet. Ieder van jullie heeft een andere hulpvraag, andere behoeften en andere gevoelens. Bij de ene helpt medicatie wel, bij de andere niet. De ene voelt zich wel prettig bij het slikken van medicatie en de ander niet.

Ik deel dit met jullie omdat ik hoop dat jullie voor jezelf een eigen mening hierover kunnen vormen. Wat ik kan is mijn ervaring delen rondom medicatie. Voor mij is medicatie echt een redding. Nee, medicatie maakt mij niet beter, het lost niks op. Echter is het voor mij wel een ondersteuning.

Dus twijfel jij of je wel of geen medicatie wilt gaan slikken? Voel jij je anders omdat je wel of juist geen medicatie slikt? Probeer lief te zijn voor je zelf. (Blegh, stom cliché eigenlijk). Je hoeft niet in een bepaald plaatje te passen. Voor iedereen is het gevecht anders. Je mag je eigen mening vormen.