Masker

Masker

Je past op mij, als een soort tweede huid.
Je bent er altijd en camoufleert, net als een kameleon die van kleur verschiet en naar de achtergrond verdwijnt zodra er gevaar dreigt of iemand te dichtbij komt.
Je bent er als ik je nodig heb, maar je bent er ook als ik liever heb dat je even uit het zicht verdwijnt.

Je past zo goed, dat ik niet los van je kom.
Ik heb geprobeerd je los te weken met tranen als ik me alleen, wanhopig en leeg voelde en je met een minuscuul spleetje losliet van mijn tere huid.
Je bent als het ware vastgeroest aan mij, als een schroef die zich te lang onder alle weersomstandigheden buiten bevindt en vastgeroest zit aan het voorwerp waar hij aan bevestigd zit.
Het is moeilijk om hem los te krijgen, zonder de beide voorwerpen te beschadigen te breken of misschien kapot te maken.

Je bedekt de scheuren en laat me er voor de buitenwereld uit zien als heel, laat me lachen, grapjes maken, overleven.

Als de scheuren fragiel worden en alles in oneindig veel stukken uiteen lijkt te vallen – net als een glas dat van onbepaalde hoogte in aanraking komt met de grond en zich uiteindelijk uiteen laat spatten – kun je proberen de stukken bij elkaar te zoeken en daarna voorzichtig terug in elkaar te lijmen. Maar je vergeet hierbij dat de scheuren en missende stukjes zichtbaar en voelbaar zullen blijven.
Je probeert ze uit alle macht bij elkaar te houden, maar de scheuren worden zwakker en kunnen het bijna niet meer houden.

Die scheuren, die in werkelijkheid van binnen zitten, diep geworteld, fragiel en breekbaar, moeten volgens jou met beleid bedekt en beschermd worden, want niemand mag het zien, niemand mag weten hoe het er eigenlijk echt van binnen uit ziet en hoe donker het er is.

Maar ooit mag ik je hopelijk bekijken van een afstand en zelf bepalen wanneer ik je nodig heb, en misschien heel even opzet, maar dan alleen wanneer ik het wil.