kantoor

Mag ik hier zitten?

Waarom het soms moeilijk is om je op je werk staande te houden als je autisme hebt?
Nou, bijvoorbeeld als je bij binnenkomst ziet dat er iemand op je plek zit. De vaste plek die je met moeite hebt kunnen regelen, in de kantoortuin waar eigenlijk niemand een vaste plek meer heeft. ‘Mag ik hier zitten?’, vraag je. En je weet dat de persoon die op jouw plek zit je nu meteen intens haat. ‘Ik denk niet dat je een plek kunt claimen’, is het antwoord. ‘Er is nergens anders plek.’ Helemaal de bitch zeg je dat het officieel is geregeld. En je blijft bij het bureau staan. Nu pakt ze dan toch maar haar spullen en gaat op zoek naar een ander bureau.

Je gaat zitten en voelt je niet fijn. Stress door assertief gedrag! Maar het is natuurlijk wel fijn om een vast plekje te hebben voor de rest van de dag. Hoe het morgen gaat, dat zie je dan wel weer. Ondanks een vriendelijk briefje zit er wel vaker iemand anders. En dat is dan nog maar één ding. Er is ook nog lawaai, onduidelijkheid, onrust, een slechte sfeer. Mails met opdrachten die plotseling in de brievenbus zitten. Soms veel, soms minder. Maar je weet niet wanneer ze komen. Misverstanden en geklaag. Vergaderingen en overleggen die wel in de agenda staan en dan toch niet doorgaan. Maar dat weet je pas als de tijd al is verstreken.

En al die tijd voel je je een bedrieger. Een aansteller. Iemand die om privileges bedelt, maar die niet verdient. Als andere mensen zeggen dat je geen autisme kunt hebben, omdat… nou ja, gewoon. Omdat dat niet kan. Dan ben je pas veel later met grote vertraging boos. En ondertussen denk je de hele tijd dat die andere mensen wellicht toch gelijk hebben.

Je moet er eigenlijk meer over vertellen. Misschien. Proberen uit te leggen waar je last van hebt. Maar hoe? Wanneer? Misschien maak je jezelf dan nog zieliger. Eigenlijk kost werken met autisme gewoon net iets meer energie. Wat een beetje zou schelen is net iets meer begrip.
Maar om dat te durven vragen heb je nog net iets meer tijd nodig.