En dan de finale diagnose…

Mag ik gaan?

Onze blogger Aurelia is 26 januari 2018 zelfverkozen gestorven na het doorlopen van een intensief euthanasieproject. Uit respect voor wat zij ons wilde vertellen kun je al haar blogs hier nalezen

De aftakeling van mijn lichaam begint steeds erger te worden. Ik krijg steeds meer last van afasie, dat is de mogelijkheid om te spreken. Dus spreken, praten, wordt voor mij steeds moeilijker. Ik zie de woorden of dingen die ik wil zeggen wel maar weet niet meer de naam ervan. Ik kan ze niet zeggen. Dan wordt het hints spelen. Een voorbeeld.

Gisteren was ik bij de Talamini om een ijsje te halen. Het eten gaat nog steeds niet erg goed maar op zijn tijd een ijsje lukt nog wel. Ik kwam binnengelopen, ik was de enige in de winkel. Ik wist wat ik wilde hebben: een bakje, 3 verschillende bolletjes ijs en slagroom. Dus ik sta voor de toonbank en val stil. Ik zie de bakjes staan maar weet het woord niet meer. Dus ik wijs ernaar. Ik kan nog net zeggen ‘die wil ik’. Meteen krijg ik een rare blik van de jongen achter de toonbank. Ik weet al welke bolletjes ijs ik wil. Ik zie ze in de toonbank maar ik kan de naam niet benoemen. Gelukkig is er een lijst met smaken. Dus ik kijk op de lijst en zo kan ik kenbaar maken welke smaken ik wil. Zonder die lijst was het onbegonnen werk geweest. De bolletjes zitten in het bakje en ik wil slagroom. Maar hoe heet dat ook alweer?! Gelukkig vraagt de medewerker vanuit zichzelf of ik slagroom wil. Ik kan nog ja zeggen. Op de een of andere manier heeft hij opgemerkt dat ik problemen heb met mijn spraak. Dus hij gaat een spelletje met me spelen. En toen werd ik boos. Hij vraagt op het eind. ‘Hoe heten die dingen daar?’ Hij wijst naar de plastic lepeltjes. Ik weet het niet. Maar mijn boosheid overheerst. Ik kan nog net zeggen dat ik een ziekte heb, problemen met spraak. Maar hij vindt dat kennelijk grappig. Nou, ik anders niet! Ik betaal snel, pak zo’n ding en loop boos de winkel uit. Het ijsje smaakte overigens prima.

Afasie, evenwichtstoornissen, verwardheid, problemen met eten, verergende herbelevingen, moeite om te slapen, depressies die niet willen overgaan. Het hoort bij het aftakelingsproces maar ik wil het niet. Ik ben niet van het aftakelen. Mag ik gaan?

Iedereen, zowel mijn huisarts als de GGZ-hulpverleners, weten dat het een aflopende zaak is. Ik wil waardig sterven, dus via euthanasie maar het traject duurt lang. Mag ik gaan?

Ja natuurlijk, zelfmoord (of een poging daartoe) is niet verboden in Nederland. Maar zo wil ik niet gaan. Ik wil op een humane manier sterven. Dat is toch niet teveel gevraagd? Mag ik gaan?

Ik probeer me nog vast te houden maar het wordt steeds moeilijker. En ik heb mijn grenzen. Heel duidelijk! Maar als die grenzen zijn bereikt…. mag ik dan gaan?

In Memoriam: Aurelia – @dsmmeisjes

Lees ook:

  • pexels photo 190574

    "Nee, ik werk niet. Nee, ik heb niet gestudeerd. Ja, ik heb het vwo afgerond. Nee, ik werk en studeer niet omdat er een destructief motortje in mijn hoofd zit. Altijd. Schreeuwend. "MEER, BETER, MEER, BETER, NOG MEER, NOG MEER,…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

lees meer

5 reacties

  1. hoi Aurelia.
    Inmiddels is de datum bekend, Ik ben blij voor jou, maar aan de andere kant verliest de wereld weer een mooi mens.
    Het vechten van je om waardig afscheid te nemen dwingt veel respect af bij mij.
    Heel veel sterkte de komende weken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.