meisje kijkt uit raam

Mag ik als hulpverlener ook kwetsbaar zijn?

In 2007 begon ik met therapie vanwege een posttraumatische stressstoornis. In 2017 ben ik afgestudeerd als maatschappelijk werker. Voor mij was dit een overwinning omdat ik dacht dat ik op deze manier mensen kon gaan helpen. Ik ben begonnen als begeleider bij een grote GGZ-instelling. Pas toen begreep ik wat ze tijdens mijn opleiding bedoelden met ‘je kunt een ander niet verder helpen dan jij zelf bent’. Onzin, dacht ik toen ik studeerde.

Inmiddels sluiten we bijna het jaar 2019 af. In 2018 heb ik mijn therapie afgerond en is mijn PTSS in remissie. Niet genezen verklaard, maar wel goed genoeg. Goed genoeg om mensen te helpen die nog zoveel verder van huis zijn, letterlijk en figuurlijk. Waarom voel ik me dan zo vaak een frauduleus persoon? Hopend dat ik niet op een dag zal dissociëren op de werkvloer terwijl een collega me zó hard nodig heeft? Ik mag niet kwetsbaar zijn, zo voelt dat. Dan lijkt het soms alsof je weer terug bij af bent. Als iemand die doet alsof zij weet waar ze mee bezig is, maar ondertussen bang is dat iemand haar eruit pikt: “Dit is geen echte hulpverlener!” En dat ze me dan mijn sleutels en pieper laten inleveren en een kamer aanbieden om te verblijven. En dat terwijl ik net nog dacht mensen te kunnen helpen.

Ik schud die gedachte snel van me af. Ik ben niet voor niets klaar met therapie, ik ben krachtig verklaard. Ik heb twee opleidingen afgerond en ben nu met de derde bezig, om mezelf te bewijzen dat ik het allemaal wél kan. Zal dat echter ooit genoeg zijn? Is de hulpverlener in mij af en toe toch die strenge ouder die ik in therapie heb geprobeerd achter me te laten? Mag ik als hulpverlener af en toe ook kwetsbaar zijn? Ik hoop dat 2020 me nog iets anders brengt. Het vertrouwen dat ik echt weet wat ik doe en daar niet meer aan twijfelen. En ook vooral me door anderen niet meer van mijn stuk te laten brengen. Ik ben in 2017 afgestudeerd als maatschappelijk werker, misschien voel ik me dat in 2020 dan ook echt.

Lees ook:

 • Een draaikolk van gedachten. Overspoeld door woorden van de mensen om mij heen. Chaos. Hoe kunnen anderen mij begrijpen als ik zelf niet eens weet hoe ik het moet omschrijven? Wanorde, zwervend door mijn gedachten. Woorden. Waarom blijf ik ze zoeken als de juiste…

11 reacties

 1. Natuurlijk mag je kwetsbaar zijn want je bent het. Als je echt verder wilt komen zou je kunnen proberen te stoppen met jezelf te bewijzen. Tegenover wie of wat zou dat moeten en waaraan moet je voldoen? De kans dat hier een lat veel te hoog ligt en dat hij steeds hoger wordt gelegd. Laat die lat lekker liggen en loop er ontspannen onderdoor. Doe vervolgens die opleiding en probeer lol te krijgen in je eigen ontwikkeling zonder die afschuwelijk bewijsdrang.

 2. Je mag zeker kwetsbaar zijn! Dat is wat bij je hoort en je op een andere manier ook sterk maakt. Je bent ervaringsdeskundige en het maakt je menselijker dan de meesten binnen de ggz. Ik hoop dat je van die strenge ouder af komt en dat je met plezier je werk kunt uitvoeren zonder jezelf steeds te moeten bewijzen.
  Liefs Denise

 3. Hier nog een hulpverlener met eigen psychische problemen! Ik werk ook in de GGZ en herken het gevoel enorm. Uiteindelijk kom ik nu tot de conclusie dat mijn ervaring als patiënt mij ook een betere hulpverlener maakt. Ik weet hoe het is om aan de andere kant van de tafel te zitten en daar put ik kracht uit. Als geen ander kan ik begrip hebben voor de pijn, het verdriet en het onvermogen van mijn cliënten. Ze weten het niet (net als 99% van mijn collega’s), maar ik sta minder oordelend tegenover de cliënten. Dus mijn ervaring maakt mij juist een goede hulpverlener!

  1. Op de ene werkplek is het goed om in te zetten heb ik gemerkt, op de andere werkplek is dit minder. Soms is het alleen al een eyeopener zijn voor collega’s (moet je wel een goede relatie met je collega’s hebben!).. op een werkplek waar het meer een last is dan een kracht vind ik het af en toe wel zwaar!!

 4. Hey,
  vermoedelijk ben je heus een prima hulpverlener, maar het is wel belangrijk dat je dat ook zelf -in ieder geval een beetje- voelt. Niemand loopt over van het zelfvertrouwen en de lui die dat wel doen maken vermoedelijk de grootste fouten. Ik lees dat ze je beter hebben verklaard, maar dat kan in mijn ogen niet. Jouw ervaring, dus jouw verklaring! Alleen jij weet wanneer je beter bent. Jij bepaald want jij voelt. Natuurlijk is het prima om af en toe eens een gokje te wagen, ook tegen je eigen slechte gevoel in, dan kan je jezelf nog verbazen en groeit je zelfvertrouwen. Maar als je té onzeker bent kun je daar ook op leeglopen. Mijn tip: Zoek naast je werk nog een fijne therapeut of iemand anders in die richting om je zelfvertrouwen mee op te krikken en in te kunnen zoomen op de laatste haarscheurtjes van je ptss. Zelfvertrouwen komt namelijk van binnenuit. De GGZ is een grove organisatie, dus ik zou zeggen: Sluit een goede zorgverzekering af en zoek een vrijgevestigde psycholoog of iets goeds met (alternatieve) therapie. Iemand die je liefdevol bij de hand neemt totdat jij genoeg zelfvertrouwen hebt om alleen verder te kunnen. Dat is mijn gelukswens voor jou. Een fijn 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.