Maar…

“Nee, ik werk niet. Nee, ik heb niet gestudeerd. Ja, ik heb het vwo afgerond. Nee, ik werk en studeer niet omdat er een destructief motortje in mijn hoofd zit. Altijd. Schreeuwend. “MEER, BETER, MEER, BETER, NOG MEER, NOG MEER, NOG BETER!” Als er externe druk op het motortje komt te staan, en het motortje aanslaat, dan ‘smelt’ de rest van mijn hoofd weg. Ook als ik punaises sorteer.”

Ik leg het voor de zoveelste keer uit. Ja, ik heb het intellectuele vermogen om te kunnen studeren. Nee, ik kan niet studeren. Nee, ik kan niet werken. Dat komt door mijn stukke hoofd. Ik heb al mijn energie nodig om mijn hoofd te kunnen managen.

“Maar je wil dus niet aan het werk? Ga je ooit nog wat geschikts vinden? Ik hoop het wel.”

“Ik hoop het niet. Als ik wel aan het werk ga, zou ik een 60-urige werkweek draaien. En dat is nu precies het probleem. Het is goed zo.”

“Maar…”

Niets maar. Op slechte dagen ben ik tussen mijn tranen en mijn boosheid 50 keer aan het opschrijven dat iedereen er nog is. Dat ik niet bang hoef te zijn. Dat de wereld echt niet zo pikdonker is als dat mijn hoofd denkt. Dat mijn hoofd ongelijk heeft. Dat ademhalen helpt als ik een enorm hoge bloeddruk heb van de angst. Dat het morgen hopelijk lichter is. Dat het weer over gaat. Dat ik niet gefaald heb doordat ik niet werk. Of geen relatie heb. Of niet aan het schrijven ben. Of, of, of.

“Maar je kan toch niet je hele leven niets meer doen?”

Ja hoor, dat kan wel. Daar ben ik al 11 jaar mee bezig. Als je onder nietsdoen ook “zelfmanagement” verstaat.

 

Lees ook:

  • image

    Ze eten aan me, iedere nacht. Hun glibberige lichamen, die overdag rustig afwachten aan de basis van mijn stam, kruipen 's avonds over mijn jonge vingers en vreten zich een weg door het daar tussen gezeten groen. Elke nacht weer…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer