Littekens van de oorlog

Onze schrijfster Noa is op 2 juni 2019 overleden. Ze is 17 jaar geworden. In haar indrukwekkende biografie beschreef ze op 16-jarige leeftijd haar strijd.

Let op: in deze blog wordt ingegaan op een ernstige vorm van zelfbeschadiging. Lees deze niet als je weet dat dat niet goed voor je is.

Littekens, van de oorlog. Vechten op leven en dood. De oorlog waar ik het over heb is wel iets anders dan de oorlogen waar je op televisie over ziet. Ik heb het over de oorlog in mijn hoofd. De CPTSS, de zware depressie, de anorexia, de dwangstoornis. Voorheen deed ik alles om maar niet te hoeven voelen, maar nu ben ik erachter dat één van die dingen in ieder geval niks oplevert: snijden. En waarom doorgaan met iets dat niks helpt, iets dat zelfs alleen maar meer ellende oplevert?

Voor als je jezelf ook beschadigt: Lieve jij, probeer er alsjeblieft mee te stoppen.. In welke hoeveelheid je het ook doet: het gaat je niet verder helpen. Want als jezelf snijden écht hielp, dan had je nu maar één litteken.

Ik heb mezelf jarenlang gesneden. Het begon met krasjes, veranderde naar sneetjes, ging over naar diepe wonden en eindigde in ziekenhuisopames, ambulanceritjes en operaties.
Sinds ongeveer twee maanden ben ik hiermee gestopt, iets waar ik best wel trots op ben. Het gaat nog steeds heel slecht met me, maar in ieder geval snij ik mezelf niet meer. Ik kwam er namelijk achter dat het me alleen maar meer ellende opleverde. Ruzies met mijn ouders, armen en benen onder de littekens en wonden, infecties waardoor ik meerdere keren bijna een ledemaat ben verloren, operaties, steeds maar weer naar het ziekenhuis moeten. Het enige dat het me opleverde is eigenlijk dat mijn spanning wat zakte. Totdat ik weer in het hier en nu kwam, zag wat ik mezelf had aangedaan en de ruzies en medische zorg begonnen. Maar die daling van mijn spanning kan ik nu ook bereiken door noodmedicatie in te zetten.

Twee maanden geleden kreeg ik te horen dat ik opnieuw geopereerd moest worden vanwege een beschadiging van mijn handzenuw, door de zelfbeschadiging. Toen ging de knop op en ben ik met behulp van wat extra rustgevende medicatie cold turkey gestopt. Hetgeen wat ik onmogelijk achtte, is dus tóch mogelijk.
Hier heb ik wat tips die mij helpen als ik de drang heb om mezelf te beschadigen:
– Met mijn dieren knuffelen
– Muziek luisteren
– Erover praten. Als dit een stap te ver is, kan erover schrijven ook erg helpend zijn
– Een lijst maken met de voor- en nadelen van automutileren.
– Goed voor jezelf zorgen. Klinkt best gek, hè? Maar door het tegenovergestelde te doen van wat je eigenlijk wilt doen, kun je je focus soms verleggen naar het positieve.

Je kan dit!

Lees ook:

  • Slaap zacht, aurelia

    Vandaag is de sterfdag van een van onze schrijvers. Aurelia sterft omdat ze dat wil, op een moment en een manier waar zij de keuze in had. Dat is een mooie ontwikkeling in een toch niet al te mooie wereld.…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer