Liefde leren met borderline

Ik heb zelden zo snel en intens een boek versleten als “De psychiater en het meisje” van Erik Rozing. Ik herkende er zoveel uit, helaas ook tot mijn eigen verdriet. Het boek over een meisje met borderline en al de problematiek die er bij kwam kijken. Het stuk over mensen met borderline die niet in staat zijn om een relatie te krijgen op pagina 96 raakte mij het meest. Ik had dan misschien geen ernstige borderline persoonlijkheidsstoornis, maar wel veel kenmerken daaruit. En ik ben 30 jaar en eigenlijk altijd single. Ben ik er dan niet toe in staat?

Ik moest na dit stuk het boek even wegleggen. Ik probeerde te googelen, maar vond alleen maar artikelen over “Hoe blijf je uit de buurt van iemand met borderline”, “Hoe verbreek je een relatie met iemand met borderline” en “Hoe herken je of je relatie hebt met een borderliner”? Ik heb officieel een NAO persoonlijkheidsstoornis, met onder meer trekken uit borderline persoonlijkheidsstoornis. Langzaamaan kom ik echter na jaren therapie erachter dat mijn klachten en patronen erg hardnekkig zijn en mijn stemmingen erg worden bepaald door triggers. Veel dingen lijken daadwerkelijk op kenmerken uit borderline persoonlijkheidsstoornis.

Ik bedacht mij welk effect al deze stigmatiserende zoektermen had op een persoon met borderline. Het raakte mij intens en maakte alles wat ik had geleerd in therapie even ongedaan. Ik was toch meer dan mijn aandoening? Ik had toch juist kwaliteiten? Ik snap mijn eigen ernst en ik weet dat ik met mijn gedrag de afgelopen tijd vrienden heb geraakt en opnieuw ben kwijt geraakt. Ik beloof iedere keer beterschap en dat ik er van zal leren. Echter gaat het zo vaak opnieuw mis dat ik snap dat het ongeloofwaardig is geworden.

Na dit besef en al deze dingen gelezen te hebben verlangde ik intens naar een knuffel. Naar iemand die mij lief had en even kon troosten. In plaats daarvan voelde ik leegte. Leegte, alweer een kenmerk van borderline dat zo vaak terugkwam. Ik verslond het boek verder. En nadat het uit was legde ik het weg. Pfoe, wat pijnlijk en moeilijk om te lezen. De kenmerken van mij zijn niet zo heftig als bij de hoofdpersonen in het boek en ik heb het geluk goed te kunnen reflecteren op mijn eigen gedrag. Toch waren veel dingen herkenbaar en was ik bang dat ik daadwerkelijk nooit in staat zou zijn om te kunnen liefhebben.

Toen dacht ik aan de mensen met borderline die ik kende in mijn omgeving (meeste zelfs ex-borderliners). Vrijwel allen hadden veel progressie geboekt in therapie en hebben inmiddels een stabiele relatie. Ik zelf heb de diagnose alleen gekregen bij het afscheid van mijn lange behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen. Ik kwam binnen met een NAO (niet anderszins omschreven) persoonlijkheidsstoornis en ging weg met een borderline persoonlijkheidsstoornis, ook al was mijn stemming wel heel erg verbeterd. Ik had dit opmerkelijk gevonden, maar had er maar geen aandacht aan besteed. Alles wat je immers aandacht geeft groeit, en ik wilde verder met mijn leven.

Dat moet ik nu ook na het lezen van het boek. Het was waarheidsgetrouwe fictie, maar zei niets over mijn eigen leven. Mijn problematiek is hardnekkig. Toch heb ik een baan en een vangnet aan vrienden die ik al lang heb en waarmee ik heel open over mijn gedrag en problematiek kan praten. Ik kom van ongelofelijk ver, maar mag mij door dit boek niet laten wijsmaken dat ik nooit lief zal hebben. Ik heb juist geleerd dat mijn humor, attentheid en mijn empathisch vermogen sterke eigenschappen zijn. Dat ik daardoor een geliefd mens ben en mijzelf mag liefhebben. Misschien komt die andere liefde dan ook nog wel een keer…


Boekentip bij deze blog:


Lees ook:

  • Ass en borderline in één relatie

    Dit is zo'n moment dat ik baal van zijn ASS. Zijn beleving zal altijd zwaarder zijn dan die van mij. Zijn ergernis heftiger. Dus dam ik in. Doe ik een stapje terug, omdat ik het kan. Slik ik wanneer hij…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer