Lichtjes in het donker

Het leven met een chronische depressie blijft zwaar en ondanks dat het mentaal niet goed gaat zijn er voor mij nu wel lichtjes. Voor het eerst in mijn leven heb ik een stabiele thuissituatie. Een eigen huis met mijn vriend waar ik van hou en een lieve kat. Voor het eerst ben ik niet bang om naar huis te gaan, niet bang voor wat er is gebeurd in het huis en word ik niet overspoeld door herinneringen. Ik voel mij echt veilig. Wat mij de mogelijkheid geeft om minder gekleurd naar mijn behandeling en toekomstplannen te kijken.

Hoewel, depressie zou depressie niet zijn als er geen misbruik gemaakt zou worden van veiligheid. Veilig betekent soms ook dagenlang onder kleedjes op de bank liggen, te somber om te bewegen. Alcohol om mijn gevoel te dempen en minder ‘mij’ te zijn is zoveel toegankelijker. Dat stofzuigen en poetsen ‘niet nodig’ lijkt. In dezelfde kleding ‘leven’ en mezelf isoleren.

Je bent zo graag alleen dat je liever ook alleen blijft. Afspreken met mensen is overprikkelend. Ik voel me bij heel weinig mensen fijn en niet constant onzeker. Ik ben de draad kwijt of het echt aan mij is om hier iets in te veranderen.

Wat mij nu vooral angstig maakt is de kans op weer een dubbele depressie, om zelfs die kleine zeldzame lichtjes weer te zien verdwijnen. Na maanden in het huis klussen, na maanden ruzies en tranen heb ik nu zoveel om dankbaar voor te zijn. Een veilig thuis. Het is zo moeilijk om het echt te waarderen wanneer je hoofd in strijd is met het donker. Ik ben nog zo angstig om te durven vertrouwen op wat positieve dingetjes.

Lees ook:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer