Lichter leven, zweven

Lichter leven, zweven

Deze blog gaat in op een ernstige vorm van anorexia en bevat mogelijk triggers. Zorg voor jezelf!

Anorexia nervosa, dat is toch iets voor jonge meisjes die aandacht willen? En het heeft toch alles te maken met het slankheidsideaal, de graatmagere modellen en de fitgirls?

Aan de oppervlakte lijkt dat ook best te kloppen, want ook al ben ik een belegen vrouw van 50 jaar, ik wil afvallen, ik wil lichter zijn.
Lichter zijn. Lichter leven.
Dansend door het leven, mijn tenen nauwelijks de aarde rakend. Lichter leven, zweven.

Geen last meer van mijn pijn, ellende en verdriet. Geen last meer van al die zware, nare gevoelens. Geen heftige herinneringen meer. Geen trauma meer herbeleven.
Dansend, vederlicht, over de scherven van mijn leven.

Zweven, ver boven de ellende van de wereld. Geen pesten meer, geen ruzie, geen haat, geen aanslagen, geen oorlogen.

Maar eten moet. Drinken moet. En ja, dat snap ik zelf ook wel. Met mijn verstand is heus niks mis. Maar, bij ieder hapje, ieder slokje, is het net alsof alle geluk uit mij gezogen wordt. Een intens verdrietig en onheilspellend gevoel, iedere keer als ik slik. Een allesoverheersende angst die steeds groter wordt.
En zodra ik “vol” zit, en dat gebeurt na twee of drie hapjes of slokjes al, voel ik me een hoopje ellende. Alles is naar. Ik voel me rot en waardeloos. De wereld om me heen is zwart en het zal ook nooit meer goedkomen. Echt, ik wil een meteoriet die de hele aarde laat exploderen, alsjeblieft, nu. Dan is het tenminste afgelopen met dit tranendal.

Maar als mijn maag weer leeg is, voelt het een heel stuk fijner. Lichter. De zware depressieve gevoelens worden minder en minder. En dat wil ik dolgraag zo houden. Niet eten, niet drinken, het voelt zo ontzettend veel beter. Maaltijden overslaan, het geeft een onbeschrijfelijk goed gevoel. Dus bedenk ik smoesjes om maar niets te hoeven eten en drinken.

Totdat mijn lichaam begint te protesteren. Dan volgt het flauwvallen, de uitdroging, ondervoeding en de bloedwaardes waar dokters van schrikken. Dus ook de spoedopnames, infusen en wekenlange sondevoeding. De zorg en schrik van de mensen om me heen. Het onbegrip. De boosheid. Zij begrijpen niet waarom ik het doe, waarom ik het zover laat komen. Zij snappen niet waarom ik hiervoor kies.  En zo dun zijn is toch ook helemaal niet mooi? De te droge huid, de blauwzwarte handen, de haaruitval, de slaap die maar niet komen wil, het altijd koud hebben, waarom wil je dat? Door je eigen schuld weer opgenomen worden, het is maar waar je zin in hebt.

Ik probeer het wel uit te leggen. Anorexia is een ziekte. Ik kies daar niet voor. Het gevoel dat eten en drinken mij geeft is niet te verdragen. Het lichter zijn, het zweven, zelfs het verdwijnen voelt zoveel beter. Dan kan ik blij zijn. Maar dat kan niet samen met leven. Ik weet het. Ik weet het allemaal, maar daar verandert mijn gevoel niet van. Ik kan blijmoedig aan een kop thee beginnen, maar na een paar slokjes is het tranen met tuiten huilen, de hel op aarde beleven. En wat zegt vervolgens een hulpverlener? “Het is je eigen verantwoordelijkheid.” Ik weet nog steeds niet hoe die opmerking mij kan helpen. Want ik ben bang en gewoon ontzettend verdrietig. Ik zak diep weg in de scherven van het leven. En dat doet ontzettend veel pijn. Dus sleep ik mezelf naar balletles. Dan kan ik dansend loskomen van de pijn. Dansen en muziek maken, daar is mijn leven veilig en fijn. Daar kan ik zweven en de wolken raken.